Ambassadør Kikkan Haugen i Malawi er full av lovord om praktikantordningen.

Ambassadene vil ha student-praktikanter

Flere norske ambassader søker akkurat nå etter studentpraktikanter, blant annet til flere utviklingsland. Søknadsfristene er nært forestående og noen går ut i disse dagene. – Ta sjansen, oppfordrer tidligere praktikant Emilie Bersaas.

Publisert

Studentpraktikant-ordningen er etablert for norske studenter som ønsker å tilbringe et halvår ved en utenriksstasjon i løpet av studietiden. Minstekravet er at du er student ved et godkjent lærested og er norsk statsborger.

Norges ambassade i Lilongwe er en av ambassadene som nå søker etter ny praktikant. Ambassadør Kikkan Haugen har erfaring og er full av lovord om praktikantordningen.

– Vinn-vinn

– Dette er en vinn-vinn-ordning. Studentene vinner fordi de kommer ut og får bred erfaring i hva en norsk ambassade driver med. Det er en hands-on-erfaring og -innsikt som er helt unik, sier ambassadøren til Bistandsaktuelt.

Han mener erfaringen vil være viktig både for deres personlige utvikling, studier og karriere.

Haugen viser samtidig til at ambassadene også vinner fordi de får dedikerte, ivrige og flinke unge mennesker.

– Min erfaring er at studentpraktikantene gjør en kjempejobb, sier Haugen.

Oppgavene vil variere fra utenriksstasjon til utenriksstasjon. De kan handle om informasjons- og kulturarbeid, tilrettelegging ved besøk og arrangementer, å delta på og rapportere fra møter i internasjonale organisasjoner, eller bistå i politiske og økonomiske analyser og oppfølging av utviklingssamarbeid.

Motivasjon og kunnskap

Seks måneder er kanskje ikke lenge. Det er likevel nok til at praktikantene rekker både å lære mye og gjøre nytte for seg, mener Haugen.

– Praktikantene er ikke ansatte, men de skal få en innsikt i hele bredden av hva ambassaden driver med. Det betyr at de kan jobbe med alt fra å sitte i resepsjonen til å jobbe med utviklingsspørsmål, rapportering eller forvaltning av tilskudd. Praktikantene er motiverte, flinke folk, og har ofte erfaring som vi ikke har. Vi bruker dem alltid til å håndtere vår kommunikasjon med sosiale medier; der er de mye flinkere og kjappere enn oss andre, sier han.

Det er særlig tre ting ambassaden ser etter når de går gjennom søknadsbunkene: for å bli studentpraktikant, ifølge Haugen: God motivasjon, gode kommunikasjonsferdigheter og at man helst bør kunne noe ambassaden ikke kan fra før.

– Vi ser ofte etter noen med en fagbakgrunn som utfyller kompetansen som allerede finnes hos ambassaden. Vi har for eksempel sett etter noen med økonomibakgrunn fordi vi har vært svakere oppsatt på det. Ellers er dette med kommunikasjon viktig. Vi foretar deler av intervjuet på engelsk og gir også skriftlige oppgaver på engelsk, sier han.

Her kan du se en oversikt over alle utenriksstasjonene som søker etter praktikant. Det gjelder ulike søknadsfrister og betingelser for de ulike stillingene.

Ta sjansen, lyder oppfordringen fra en tidligere studentpraktikant

– Å være studentpraktikant er en bra måte å komme seg ”ut” på. Man kommer til etablerte arbeidsforhold og vet hva man skal hver dag. Man får tilgang til etablerte nettverk og fagpersoner, og får et veldig godt innblikk i stedet man kommer til, forteller Emilie Bersaas.

Hun er 25 år gammel og var praktikant ved den norske ambassaden i Addis Abeba (Etiopia) våren 2017.

– Jeg fulgte hovedsakelig det som er ambassadens regionale team, som jobber med Den afrikanske unionen (AU) og andre regionale organisasjoner, sier hun.

Bersaas var med på mange møter i AU. Hun fikk være med å skrive talene som ble holdt der, og gjorde mye av rapporteringsarbeidet med møtene.

– Jeg jobbet også med å organisere flere ting, blant annet en samling for ambassadene i regionen. Jeg følte meg absolutt som en del av kollegiet, og kokte ikke kaffe en eneste gang, sier hun.

Som tidligere nestleder og internasjonal leder i AUF er Bersaas opptatt av internasjonal politikk. Praktikantstillingen ga henne muligheten til å jobbe ute i verden med saker hun var engasjert i.

– For meg var det gøy ikke bare å jobbe fra prosjekt til prosjekt, men å kunne være et sted over tid.

Nå er Bersaas tilbake på lesesalen på Universitetet i Oslo, der hun er i ferd med å fullføre en bachelorgrad i samfunnsgeografi. Studiet er en god match med et halvt år på ambassade, synes hun.

– Jeg fikk brukt kunnskap fra studiet. I tillegg ble jeg både inspirert og fikk mer innblikk i en del temaer og et landområde som det er aktuelt å skrive masteroppgave om. Jeg har også fått et større nettverk, folk jeg kan ta en telefon til og spørre om hjelp med ting jeg lurer på, sier hun.

Den tidligere ambassadepraktikanten anbefaler alle som er nysgjerrige om å søke.

– Jeg tror ikke man skal lure for mye, man må bare skrive en søknad. Det er en ufattelig fin erfaring å ha med seg. Et halvt år er ikke så mye, så det er verdt å gamble på. Man bør heller ikke være redd for å søke seg til stasjoner som kanskje er litt mindre eller langt unna, sier hun.

Powered by Labrador CMS