Det er mange ulike jobber innen FN og de ulike bistandsorganisasjonene - alt fra valgobservatører (bildet) til logistikk.

Mange veier til drømmen om bistandsjobb

Utviklingsstudier, befalsskole eller design? Hvordan få jobb innen bistand og utvikling? Her oppsummerer vi det Bistandsaktuelt har skrevet om studier og jobbmuligheter de siste 2-3 årene.

Publisert

Å, så mange valg! Når man kan studere hva man vil, kan det bli vanskelig å velge. Bare synd det ikke er like stor valgfrihet når studietiden er slutt og jobbjakten begynner.

Men så har du bestemt deg for at drømmen er å gjøre verden bedre; du vil jobbe for at barn får skolegang og vaksinesprøyte i armen. Du vil dele ut mat til flyktninger og tvinge politikerne til å gjøre mer for alle de som ikke har. Men hva er det organisasjonene vil ha? Hvem vil Utenriksdepartementet ha, og Norad? Og hva med alle andre måter å bidra til en bedre verden på?

Ta utviklingsstudier?

En gang på slutten av 1990- tallet var det nesten like vanskelig å komme inn på utviklingsstudier som på medisin og psykologi. Ti år senere hadde populariteten sunket som lekk skute; studentene forsvant og en tredjedel av studieplassene er lagt ned. Hva skjedde?

– Utviklingsstudier har ikke det vi ser etter på pensum. Vi trenger folk som kan skrive søknader, har greie på budsjett og regnskap og alle andre funksjoner vi trenger for å drifte en organisasjon, har personalrådgiveren i Kirkens Nødhjelp sagt. Les mer om hva han ser etter i søknadsbunken her.

Men master vil arbeidsgiverne ha…

Master i Utviklingsstudier sliter ikke like mye med populariteten. Utviklingsstudier ved etablerte institusjoner som School of Oriental and African Studies (SOAS) i London, har lokket mange norske studenter.

Men mange som tar master i utviklingsstudier har studert andre fag først, som økonomi eller statsvitenskap. Og det liker arbeidsgiverne.

Her er ekspertenes tips!

Aktivister, utenlandserfaring, politisk erfaring, språk? Bistandsaktuelt har spurt de som leser gjennom søknadsbunkene hvem de leter etter. Her er oppskriften på hvem de vil ha

Smakebit før du bestemmer deg?

Hva med folkehøyskole? Mange folkehøyskoler i Norge har u-landslinje hvor du også får reist ut i verden og testet om livet i felt er noe for deg. Ikke så dumt med en smakebit før du bestemmer deg. Færre søker nå enn før, men det gjør det også lettere å komme inn.

Slik fikk de jobben!

Lurer du på hvem du konkurrerer mot? Her forteller fem unge folk hva de gjorde for få drømmejobben og hvordan en arbeidsdag kan se ut.

Møt sykepleieren i Leger uten grenser, kampanjemakeren, saksbehandleren, en minerydder og en designer.

Hard kamp om jobbene

Møt jenta som har søkt over 200 jobber uten å få napp: – Jeg bestemte meg for å jobbe med utviklingsarbeid da jeg gikk på bachelor-studiet. Jeg føler selv jeg har gjort mye riktig for å kvalifisere meg, men møtet med arbeidslivet ble et sjokk.

Jente-nettverk mot spisse albuer

Skal du redde verden du da? Unge kvinner som vil jobbe med bistand blir stemplet som naive idealister til tross for lang utdannelse, språkkompetanse og erfaring fra felt. Les om de unge kvinnene som startet et eget nettverk for å hjelpe hverandre opp og frem i en tøff bransje.

Det er aldri for sent!

Selv om du ikke begynner å jobbe med utviklingsarbeid rett etter studiene, betyr ikke det at løpet er kjørt. Les om mannen som studerte til å bli prest, men ble banksjef før han endte opp som en av Norges mest bereiste nødhjelpsarbeidere etter han fylte 50. Og tv-produsenten som etter ti år fikk nok av Eurovision Song Contest og Vil du bli millionær og fikk jobb i Leger uten grenser. Her kan du lese dagboken hennes fra noen av verdens verste katastrofer. Og kanskje er det like fint å ha en helt annen jobb og heller engasjere deg i rettferdighet på fritiden? Les om ildsjelene som startet sine egne prosjekter her

Bli søkkrik – gi bort alt

Og om ikke annet kan du alltids glemme drømmen om å jobbe med utviklingsarbeid selv, og i stedet få deg en jobb hvor du tjener en haug med penger – og så gi bort alt sammen. Les om de unge norske studentene som planlegger å gjøre nettopp det – de kaller seg effektive altruister og mener dette er den mest fornuftige veien til en bedre verden.

Drømmen er kanskje å bli som milliardæren Bill Gates? En gang skal han ha stått på listen over «verdens største gjerrigknarker» fordi han nektet å gi penger til veldedighet. Historien skal ha det til at det var kona Melinda, en middelklasse-jente fra Dallas, som fikk Gates på andre tanker.

Akkurat den historien har vi ikke, men her kan du lese hvorfor Bill mener næringslivet sitter på nøkkelen til en bedre verden.

Powered by Labrador CMS