Advarsel: Se opp for falske FN-jobber!

Har du hørt om UNSDP, UNDF, UNCDI eller UNGMI? Alle er oppdiktede forkortelser for falske FN-organisasjoner. Danske Mary Kobia ble lurt. Både FN og Utenriksdepartementet advarer mot falske jobbutlysninger.

Publisert

- Nesten annenhver måned får jeg tilsendt slike falske jobbutlysninger, sier Olav Bergthun, rådgiver i rekrutteringsseksjonen i UD.
For et utrenet øye kan det være vanskelig å skille de falske utlysningene fra en ekte jobbannonse i FN-systemet.
- Jeg hopper imidlertid i stolen hver gang jeg ser en organisasjonsforkorting i FN-systemet som jeg ikke husker. I de falske utlysningene står dessuten ofte månedslønnen angitt i dollar. Det gjøres aldri i de ekte jobbutlysningene til FN, forteller han.

Gikk fem på. Mens de falske utlysningsannonsene stanses av trenede blikk i det norske UD-systemet, ble den falske utlysningsteksten fra UNSDP, United Nations Social Development and Planning, lagt ut på dansk UDs hjemmeside. Avisen Udvikling kan fortelle hvordan Mary Kobia søkte og fikk jobben. Et google-søk avslørte senere at den nagende uroen over å få drømmejobben uten så mye som et jobbintervju, var berettighet.
På FNs hjemmeside advares det mot de falske jobbutlysningene. FN forklarer at deres organisasjoner, i motsetning til mange av de oppdiktede utlysningene, aldri ber folk om å betale inn penger på forhånd - til for eksempel et forberedende opplæringskurs. FN ber folk om å være forsiktige med å sende fra seg personopplysninger og sjekke at organisasjonen de søker jobb i virkelig er reell.

Blir stanset. Også UD advarer.
- Vi har bedt UD-delegasjonene i Genéve og New York om å sende oss forslag på fag- og lederstillinger som vi kan legge ut under våre ledige stillinger. De sender stadig inn falske utlysninger, som vi så stanser, opplyser Bergthun.
Og danske Mary Kobia er tydeligvis ikke den eneste som er blitt lurt.
- Jeg vet om folk i UD som «har gått fem på», sier Bergthun.

Powered by Labrador CMS