- Vi må bidra til at småbønder er i stand til å håndtere de værsituasjonene de nå står overfor, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i en uttalelse. Foto: Lise Åserud / NTB
- Vi må bidra til at småbønder er i stand til å håndtere de værsituasjonene de nå står overfor, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i en uttalelse. Foto: Lise Åserud / NTB

Ny mat-satsing: En halv milliard bistandskroner skal gi sikrere såfrø

Klimaendringene gir mer flom, mer tørke og flere hetebølger. Dette gjør tilgangen til mat mer usikker, og småbrukere i utviklingsland er aller mest utsatt. Det vil regjeringen endre på.

Publisert

- Vi står midt i en matkrise, mens flom, tørke og hetebølger gjør vondt verre verden over. Derfor inngår Norge nå en tiårig avtale med Global Crop Diversity Trust som skal bidra til bedret matsikkerhet og at sårbare småbønder får økt sjanse for gode avlinger, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (Krf) i en uttalelse.

Og småbrukere i utviklingsland er aller mest utsatt for klimaendringene. Å forbedre de genetiske egenskapene til såfrø slik at de tåler mer ekstremvær, vil bli vesentlig for å øke matsikkerheten, påpeker Ulstein.

Og det er dette som er kjernen i programmet BOLD, som norske myndigheter nå har valgt å støtte. Avtalen har en ramme på oppunder en halv milliard norske kroner over ti år, ifølge en pressemelding fra UD.

I forbindelse med FN-toppmøtet om matsystemer har Norge fremmet initiativ om såfrøsikkerhet. Det er viktig at småbønder selv kan velge hvilke frø de skal så. På denne måten settes bondens ønsker først i såfrøsystemet. Dette er viktig for deres rettigheter og for matsikkerhet. Støtten til Global Crop Diversity Trust sees som et ledd i arbeidet med dette norske initiativet.

- At nesten en av ti mennesker i verden gikk sultne i 2020, er uakseptabelt. Vi har flere pågående kriser - klima, biomangfold og forurensing. Sammen med pandemien forsterker de matkrisen. Vi må snu denne utviklingen, sier Ulstein.

Powered by Labrador CMS