Det var her i KLDs lokaler i Kvadraturen i Oslo sentrum at direktøren for «analysesenteret» Rhipto ble pågrepet. Siktelsen fra Økokrim gjelder grovt million-bedrageri av tilskuddsmidler fra UD og KLD. Foto: Berit Roald / NTB

Filter Nyheter: Analytiker pågrepet i klimadepartementet i går, siktet for bedrageri av bistandsmillioner

Da direktøren i analyseforetaket Riphto ankom Klima- og miljødepartementet (KLD) for et møte, ble han pågrepet av Økokrim. Mannen er siktet for bedrageri av 56 millioner kroner.

Publisert Oppdatert

56-åringen er siktet for grovt bedrageri av millionstøtte til Rhipto Rapid Response - Norwegian Center For Global Analyses.

- Jeg kan bekrefte at direktøren i Rhipto er pågrepet og at vi i dag tidlig, etter en rettslig beslutning, gikk til aksjon mot en bolig og andre adresser som kan knyttes til foreningen. Vi ønsker nå å få siktedes forklaring, sier statsadvokat Henrik Horn i Økokrim til Filter Nyheter.

Økokrim mener nå at alle utbetalinger til analyseforetaket over en femårsperiode har vært basert på uriktig rapportering fra direktøren til Utenriksdepartementet (UD) og Klima- og miljødepartementet (KLD).

Ifølge Økokrim gjelder siktelsen grovt bedrageri av om lag 56 millioner kroner i tilskuddsmidler fra UD og KLD gitt fra 2016 til 2020. Politiet startet etterforskning etter en felles anmeldelse fra de to departementene i fjor høst.

Utilsiktede uregelmessigheter?

Ifølge Filter Nyheter er det foreløpig ikke kjent hvordan direktøren for Rhipto stiller seg til siktelsen. Mannen, som på Rhiptos nettsider beskrives som ekspert på organisert kriminalitet, har tidligere gitt uttrykk for at uregelmessigheter i den økonomiske rapporteringen har vært utilsiktet.

Det var Utenriksdepartementet som for sju år siden finansierte oppstarten av Rhipto, og siden har driften vært basert på statlige tilskudd. UD har mottatt en lang rekke analyser fra foreningen, som i 2015 fikk gi innspill til Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget om finansiering av terrororganisasjoner.

Filter Nyheter skrev i oktober i fjor at departementene hadde satt i gang en felles granskning av Rhipto. Opptakten var at saksbehandlere i Klima- og miljødepartementet i begynnelsen av 2021 reagerte på blant annet utregninger av timelønn i den lille «non-profit»-organisasjonen.

Kontrolldirektørene i Utenriksdepartementet og Klima- og miljødepartementet mener at hvert eneste regnskap Rhipto har oversendt for bruken av de statlige tilskuddene, er feil. Denne konklusjonen deles nå altså av Økokrim.

Powered by Labrador CMS