En munter og tilsynelatende selvsikker president Cyril Ramaphosa snakker med pressen i Johannesburg søndag.

ANC holder krisemøte om president Ramaphosas framtid

Det sørafrikanske regjeringspartiet ANC møtes mandag til krisemøte for å diskutere skjebnen til president Cyril Ramaphosa etter korrupsjonsanklager.

Publisert

I slutten av forrige uke virket det som at Ramaphosa kom til å gå av som følge av en rapport der han anklages for hvitvasking og for å ha forsøkt å dekke over et innbrudd på farmen sin.

Men i løpet av helgen ser det ut til at presidenten har insistert på å bli sittende, og selv om ANC er splittet, støtter trolig et flertall Ramaphosa.

Uansett skal det tirsdag holdes en avstemning i nasjonalforsamlingen som kan føre til at han blir stilt for riksrett.

Røster både i hans eget parti og i opposisjonen har krevd at han skulle gå av som følge av skandale som involverer et funn av kontanter på gården hans.

Nekter for å ha gjort noe galt

Presidenten var ikke med på møtet i ANCs arbeidsutvalg i helgen, som fant sted noen dager etter at en uavhengig parlamentarisk komité offentliggjorde en rapport om at han kan ha brutt landets korrupsjonslover.

Rapporten er utarbeidet som følge av en anklage fra Sør-Afrikas tidligere etterretningssjef, Arthur Fraser, som anklaget Ramaphosa for hvitvasking i forbindelse med tyveriet av en stor pengesum fra gården hans i 2020.

Ramaphosa nekter for å ha gjort noe galt, og da han snakket med journalistene søndag, sa han det er tradisjon i ANC at man ikke skal delta på møter som omhandler en selv personlig.

Men han fastslo at han skal delta på et møte i ANCs sentralkomité mandag. Sentralstyret har i oppdrag å ta endelig stilling til Ramaphosas framtid i partiet.

– I morgen deltar jeg i møtet i sentralkomiteen, og det er slik saken flyter. Deretter er det opp til sentralkomiteen, som jeg er ansvarlig overfor, å avgjøre, sa han søndag.

5,6 millioner kroner i sofaen

Ifølge anklagene fant tyver 580 000 dollar i kontanter under et innbrudd på gården hans. Deretter skal Ramaphosa ha sørget for at tyvene ble bortført og bestukket, slik at de skulle holde tett om funnet.

I rapporten står det at Ramaphosa kan ha kommet i en skvis mellom sine plikter som president og sine interesser som forretningsmann.

Rapporten konkluderte med at omstendighetene rundt denne saken er så alvorlige og bevisene så konkrete at det bør holdes en debatt i nasjonalforsamlingen om hvorvidt Ramaphosa bør gå av.

Det er ventet at Sør-Afrikas nasjonalforsamling debatterer den uavhengige rapporten tirsdag, og deretter stemmer over om man skal gå videre i saken mot Ramaphosa, inkludert å åpne riksrettssak mot ham.

Tviler på bøffel-historie

Granskingskommisjonen bak rapporten stiller seg tvilende til Ramaphosas forklaring om at pengene under sofaputene hans var betaling for salg av bøfler til en forretningsmann fra Sudan og spør hvorfor dyrene fortsatt befant seg på gården hans, over to år senere.

Torsdag ble det spekulert på om Ramaphosa ville gå av som følge av saken, slik mange i opposisjonen krever, men lørdag gjorde hans talsmann det klart at han ikke har noen planer om å trekke seg.

– President Ramaphosa går ikke av basert på en feilaktig rapport, og han trår heller ikke til side, sier talspersonen Vincent Magwenya.

Powered by Labrador CMS