
Tror på ny teknologi, ny vekst og rettigheter
Alle land bør ha klare mål for egen bærekraftig utvikling. Selv om det er gjort betydelig framgang for å redusere fattigdom de siste 25 årene er utviklingen langt fra bærekraftig, heter det i en ny rapport fra FNs toppnivåpanel.
Sluttrapporten til Høynivåpanelet om global bærekraft, ”Resilient People, Resilient Planet: A Future Worth Choosing”, ble presentert i Addis Abeba mandag. Panelet ble etablert av FNs generalsekretær i august 2010 for å formulere en plan for bærekraftig utvikling og velstand basert på lave karbonutslipp. Gro Harlem Brundtland har hatt en sentral rolle i arbeidet. Hun ledet Brundtlandkommisjonen i 1987 som først lanserte begrepet ”bærekraftig utvikling”.
– Bærekraftig utvikling er spesielt viktig gitt de mange krisene som nå rammer verden, sier Sør-Afrikas president Jacob Zuma, som sammen med Finlands Tarja Halonen har ledet arbeidet. Hun trekker fram det hun mener er nøkkelen til en bærekraftig og god framtid:
- Fortsatt fattigdomsreduksjon.
- Minske gapet mellom rike og fattige i verden.
- Styrke kvinners deltakelse og makt i samfunnet, og gi kvinner en viktigere rolle i økonomien.
I deres visjon fastslår panelet at ”demokratisk styring og full respekt for menneskerettigheter er nøkkel forutsetninger for å gi folk makt til å foreta bærekratige valg”.
Rapporten har 56 forslag som vi store konsekvenser for samfunn og regjeringer rundt om i verden dersom de ble gjennomført.
Nye beregninger
Panelet mener at sosiale og miljøkostnader må tas med når verden priser og måler økonomiske aktiviteter. De tar til orde for bærekraftig utviklingsindikatorer som går utover det tradisjonelle mål for økonomisk utviklings, brutto nasjonalprodukt .
De mener at dersom de riktige miljømessige kostnadene blir tatt inn i prisene ville det føre til et økonomisk system som i større grad tok vare på naturressurser.
Varer bør også merkes med hvor mye de påvirker miljøet slik at forbrukere lettere kan gjøre informerte kjøpsvalg.
Omprioritere
FN regner med at regjeringer rundt om i verden bruker 400 milliarder dollar hvert år for å subsidiere miljøfarlige fossilbrensel og at OECD-land bruker nesten tilsvarende på landbrukssubsidier. Panelet mener disse penger bør heller brukes for å skaffe ren energi til alle innen 2030, utdanning for alle og at alle mennesker i verden skal ha tilgang til telekommunikasjon og bredbånd innen 2025. De foreslår opprettelsen av et globalt fond for utdanning.
Rapporten er ment som et innspill til FN-konferansen om bærekraftig utvikling (Rio+20) som holdes i Brasil i juni. Den vil trolig drøftes på Delhi Sustainable Development Summit i India senere denne uken.