WhatsApp var allerede mye brukt i Nigeria. Korona-tiltakene, med nestengningen av byer og så videre, har gjort appen enda mer populær, skriver Tahiru Sheriff som er journalist og bor Abuja. Foto: Imagebroker/Valentin Wolf/NTB scanpix.

WhatsApp er den nye hovedgata i Abuja

WHATSAPP er en svært populær mobil-app i mange afrikanske land, ikke minst i Nigeria. Og med de omfattende korona-restriksjonene har populariteten økt ytterligere. De mange WhatsApp-gruppene har på en måte overtatt for gata og blitt den nye møteplassen for unge i Nigerias hovedstad.

Publisert

Det er i disse gruppene mange unge mennesker blir kjent med hverandre, forhold blir skapt, fester arrangeres og man finner ut av alt som skjer i byen.

AKKURAT SOM PÅ GATA blir folk mer og mer selvsikre etterhvert som de prater og kommuniserer med andre, selv om noen til tider kan komme med nedlatende kommentarer. Og også folk som tidligere stort sett holdt seg hjemme, blir nå bedre kjent med byen de bor i og inviteres til forskjellige tilstelninger. På den måten kommer de også i kontakt med flere mennesker.

Det er mange grunner til at folk blir medlem av WhatsApp-gruppene. Som oftest er det gamle klassekamerater som prøver å finne hverandre, og mindre vennegjenger som ønsker å holde seg oppdatert på hva som skjer i hverandres liv.

I Abuja kan man finne grupper som Monsta Tribe, som arrangerer fester, organiserer bil- og fotturer, og hvor medlemmene deltar i andre medlemmers arrangementer - det være seg bursdager, bryllup eller begravelser. Unge mennesker som akkurat har flyttet til Abuja, kan bli med i grupper hvor de får informasjon om ledige jobber og billige leiligheter rundt om i byen.

For at medlemmene skal fortsette å være engasjerte og aktive gir noen grupper, som for eksempel Abuja Social Hangout, medlemmene forskjellige oppgaver. Hvis et medlem er svært aktivt og jobber for å holde på medlemmene, kan de få oppgaven som gruppeadministrator.

DA MICHAEL UCHENDU kom tilbake til Abuja fra Storbritannia i 2014, ble han addet til Abuja Singles Arena, en WhatsApp-gruppe for dating og vennskap. Vennen som addet ham ville at han skulle møte flere mennesker etter å ha vært tre år i utlendighet. Og etter å ha blitt med i gruppen ble Michael snart svært aktiv; han arrangerte nye aktiviteter, fikk andre medlemmer engasjert og deltok på arrangementer. Etter et år ble han en av administratorene, og ett år senere fridde han til en av de andre administratorene i gruppen.

- Hun hadde god humor og hadde alltid bra ting å melde eller dele med andre. Mange i gruppen likte henne, og da jeg også ble administrator, spurte hun meg alltid om råd angående gruppen. Hun bodde i en annen by, men det tok ikke lang tid før vi møttes ansikt til ansikt. Vi begynte å gå på kinodater, gikk ut på byen og ofte bare hang vi sammen. På bursdagen hennes fridde jeg, forteller han.

SELV OM denne appen i begynnelsen var et redskap for de unge, er nå alle velkomne. De nyeste brukerne av WhatsApp i Nigeria er de eldre. Foreldregenerasjonen bruker WhatsApp-gruppene til å holde kontakt med slektningene sine.

Overgangen til det nye digitale livet, fremskyndet av koronaviruset, har gjort at folk gjør ting på nye måter. Teknologien viser vei. WhatsApp er en enkel plattform hvis du ønsker å samle større grupper. De fleste moderne kirkene i Abuja bruker nå WhatsApp til å annonsere begivenheter, samle inn kollekt og tilby daglige gudstjenester for medlemmene som ikke lenger kan gå i kirken på grunn av koronaviruset.

Abuja har nå WhatsApp-grupper for alt mulig: single, turgåere, fester, teknologi, trening, politikk, økonomi og pornografi. Ja, selv lokale lukkede foreninger har begynt å bruke appen til innvielsesseremonier for nye medlemmer, med tid og sted for hvor og når begivenhetene skal finne sted.

Powered by Labrador CMS