Status for UD-satsing etter to år: 12 saker har ført til anmeldelse

Ifølge UDs korrupsjonsjegere har påtalemyndigheter i Norge eller utlandet vært involvert i 12 saker siden departementets kontrollenhet ble opprettet for 2 år siden.

Publisert

Sakene er svært forskjellig i omfang og kompleksitet. I noen saker er utenlandsk politi involvert, i to saker er også personer etterlyst av Interpol. Andre saker er langt mindre omfattende og kan karakteriseres som «personlige tragedier». En del saker er blitt fanget opp av organisasjonenes rutiner, mens i andre saker har det vært tips som avslører misligholdet. UD anmelder i utgangspunktet ikke slike saker selv. Det er organisasjon eller institusjonen som har fått støtten som er ansvarlig og som eventuelt går til en anmeldelse.
Dette er noen av sakene UDs kontrollenhet har jobbet med de siste to årene hvor påtalemyndighetene i Norge eller utlandet har vært eller er involvert:
• Organisasjonen Safer Africa som jobbet med anti-korrupsjon og våpenkontroll fikk totalt 6,5 millioner kroner i norsk støtte fra 2002 til 2006. I 2006 oppdaget organisasjonen selv mislighold og saken er fortsatt i det sørafrikanske rettssystemet. Fordi saken ikke er avsluttet ønsker UD ikke å oppgi hvor mange som er under tiltale eller hvor mye penger som er misligholdt. Men ifølge UD er beløpet «ikke veldig stort». Organisasjonen har ikke fått norsk støtte etter 2006.
• Landsforeningen (LO) samarbeider med sitt motstykke, Trade Union Congress of Tanzania (TUCTA), i Tanzania. Med støtte fra Norad gir LO hjelp til organisasjonsutvikling. Etter revisorgjennomganger oppdaget LO at det var grunn til mistanke om at generalsekretæren i TUCTA hadde misbrukt sin posisjon til å berike seg selv. Generalsekretæren ble i 2009 politianmeldt av egen organisasjon. Saken er politietterforsket, men ikke avsluttet i rettssystemet. LO har krevd 109 000 kroner tilbakebetalt og har frosset all støtte inntil saken er avsluttet.
• Organisasjonen EISA jobber med å fremme demokratiske valg og styresett i Afrika. I 2006 avslørte en intern gjennomgang mislighold av om lag 1,2 millioner norske kroner.
Organisasjonen har anmeldt underslaget til påtalemyndigheten i Angola og den tidligere direktøren i Angola er ettersøkt både nasjonalt og av Interpol. Norge jobber fortsatt for å få tilbake sine penger og har stanset all støtte til organisasjonen. Sverige og Storbritannia, som også støttet EISA, anser pengene som tapt.
• En ansatt i FN-sambandet er meldt til påtalemyndighetene i Norge for mislighold av om lag 150 000 kroner. Det dreier seg om støtte gitt av Norad. Saken er ikke avsluttet.
• En tidligere ansatt i en av denorskepartnerorganisasjonertil Forum for kvinner og utvikling ble i 2008 politianmeldt for mislighold av om lag 90 000 kroner. Det dreide seg om penger gitt av Norad. Organisasjonen har betalt tilbake beløpet og saken skal behandles i konfliktråd.
• Kirkens Nødhjelp har anmeldt en tidligere ansatt som jobbet med Somalia for underslag av 250 000 kroner. Det dreier seg om penger gitt fra Norad. Saken går fortsatt i rettssystemet i Kenya.
• Norad stevnet i 2009 organisasjonen Kidlink for mislighold av om lag 270 000 kroner. Saken skal opp i Aust-Agder tingsrett.
• De andre fem sakene som påtalemyndigheten har vært involvert i er enten gamle saker, som underslaget på om lag 6 millioner kroner av en KN-ansatt i Sør-Sudan eller andre saker som har vært omtalt i media allerede. Som blant annet UDs støtte til Pakistansk Velferdsforening og mistanken om korrupsjon i forbindelse med selskapet Normecas sykehusbygging i Sør-Sudan.

Powered by Labrador CMS