
Oljefondet investerer i 11 land i Afrika
Norske oljepenger er nå plassert i 11 afrikanske land. Oljefondets investeringer i Afrika økte i fjor til 45 milliarder kroner. Det tilsvarer mer enn et norsk bistandsbudsjett.
Sør-Afrika tar brorparten av investeringene på det afrikanske kontinentet, men Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) har også investert i land som Tanzania, Uganda og Botswana. Oljefondets årsrapport for 2016, som ble lagt fram i dag, viser at norske oljepenger er investert i 196 selskaper i Afrika.
I tillegg til investeringer i aksjer har fondet plassert penger i statsobligasjoner i Sør-Afrika og Tunisia.
- Les også: Norge tjener rått i Afrika
Mangel på kapital er en bremse på utvikling i mange fattige land, og både frivillige organisasjoner og politikere har tatt til orde for at mer av Norges oljeformue burde bli investert på en måte som styrker global utvikling.
Ingen politiske føringer
Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet, har ikke fått politiske føringer om å velge investeringer i utviklingsland. De norske oljepengene er i all hovedsak investert i rike land og i mellominntektsland som Kina.
Likevel øker også investeringene i det som kalles nye fremvoksende markeder. Slike land kalles også «frontier-markeder». Dette er investeringer som Oljefondet gjør etter kommersielle vurderinger.
Blant disse er både afrikanske og asiatiske land. I Asia har fondet investert i land som Jordan, Vietnam, Sri Lanka og Bangladesh.
Samlet utgjør investeringene i Afrika 0,6 prosent av fondet. Investeringer i Latin-Amerika står for 2,0 prosent, mens investeringer i Asia (Japan og Sør-Korea inkludert) utgjør 15,8 prosent.
Oljepenger i utviklingsbanker
Årsrapporten fra Oljefondet viser at fondet også bidrar til kapitalbasen til en rekke internasjonale utviklingsbanker. Utviklingsbankene gir ofte rimelige lån til utviklingsland for viktige utbyggingsprosjekter som veier, kraftforsyning og annen infrastruktur.
Norge bidrar hvert år med bistandsmidler til disse bankene over statsbudsjettet. Men utviklingsbankene henter også inn kapital på kommersiell basis ved å utstede rentepapirer. Årsaken til at de kan hente inn penger på globale finansmarkeder på denne måten er at de har sterk kredittverdighet.
- Les også: Verdensbanken fyller opp pengebingen
Oljefondet hadde ved utgangen av 2016 plassert 22,2 milliarder kroner i ulike utviklingsbanker, blant dem Verdensbanken og Afrikabanken. Oljefondet har også plassert penger i rentepapirer fra de regionale utviklingsbankene for Asia og Amerika.
Hele fondet hadde ved årsskiftet en verdi på 7510 milliarder kroner. Avkastningen i fjor var på 6,9 prosent eller 447 milliarder kroner . Fondet regnes ofte som verdens største statlige investeringsfond.