53 døde i kraftig jordskjelv i Tibet
Et jordskjelv med en styrke rundt 7 har rammet Tibet. Nyhetsbyrået Xinhua melder at 53 mennesker har mistet livet, og at mange bygninger har kollapset.
Ifølge det statlige nyhetsbyrået er 62 personer skadet i skjelvet som rammet fylket Dingri klokka 9.05 lokal tid tirsdag.
1500 redningsarbeidere og brannmenn er satt inn for å lete etter folk i ruinene, og videoer viser redningsarbeidere som vasser gjennom bygningsrester etter skjelvet, og folk som løper ut av butikker mens hyller velter.
Det har vært ulike meldinger om skjelvets styrke. Det amerikanske jordskjelvsenteret U.S. Geological Survey oppgir det til å være 7,1, mens det kinesiske jordskjelvsenteret (CENC) oppgir styrken til 6,8.
Bygninger har kollapset
– Dingri fylke og omkringliggende områder opplevde svært kraftige rystelser, og mange bygninger nær episenteret har kollapset, melder den statlige kringkasteren CCTV.
Ifølge Xinhua er «lokale myndigheter i ferd med å nå ut til ulike kommuner i fylket for å vurdere omfanget av skadene etter jordskjelvet». Hæren har satt inn en drone for å evaluere situasjonen rundt episenteret.
Temperaturen i området ligger på rundt 8 minusgrader, og den ventes å falle til minus 18 når kvelden kommer, ifølge Kinas meteorologiske administrasjon.
Merkbart i nabolandene
Jordskjelv er vanlig i området, men tirsdagens skjelv er det kraftigste som er målt innenfor en radius på 200 kilometer de siste fem årene, ifølge jordskjelvsenteret CENC.
Skjelvet var også merkbart i Nepal, blant annet i hovedstaden Katmandu, samt i India og Bhutan.
I et jordskjelv med styrke 7,8 ved Katmandu i april 2015 mistet nærmere 9000 mennesker livet, og 35 millioner ble hjemløse. I et kraftig etterskjelv måneden etter døde 218 personer.
Innlemmet i Kina
Etter flere hundre år som selvstyrt enhet under kinesisk overhøyhet erklærte Tibet sin uavhengighet i 1912. Dette ble ikke anerkjent av Kina. Kinesiske styrker gikk inn i Tibet i 1950, året etter at Folkerepublikken Kina ble etablert. Området ble deretter innlemmet i Kina.
I 1959 brøt det ut opptøyer, men disse ble slått ned av kinesiske styrker. Tibetanernes åndelig overhode Dalai Lama flyktet til Dharamsala i India, der han fortsatt lever i eksil.
USA, EU og Norge er blant landene som anerkjenner at Tibet er en del av Kina, mens mange Tibet-aktivister mener Kina er en okkupasjonsmakt. Dalai Lama har gått inn for selvstyre for Tibet, men innenfor Kinas grenser.