Argentinas valgvinner mykner tonen overfor Kina

Argentinas valgvinner Javier Milei har sagt han ikke ville samarbeide med Kina. Nå gir han signaler om en mildere tone overfor den viktige handelspartneren.

Publisert

I sosiale medier takker han Kinas president ærbødig for gratulasjonen med valgseieren.

– Jeg sender lykkønskninger til ham og det kinesiske folket, skriver Milei i sosiale medier til Kinas president Xi Jinping.

Milei har tidligere sagt han vil nekte å samarbeide med «kommunistregimer» hvis han skulle komme til makten. Søndag vant han det argentinske presidentvalget.

Ikke mange timer før Mileis takksigelse uttalte det kinesiske utenriksdepartementet at det vil være et alvorlig feilgrep dersom Argentina kutter båndene til Kina. Landet er Argentinas nest viktigste handelspartner, etter Brasil.

Milei er plassert langt ut på høyresiden og har planer om å gi den argentinske økonomien en liberalistisk hestekur. Han vil kutte offentlige utgifter i stort monn og ønsker å innføre dollaren som valuta.

Kort tid etter Mileis vennlige gest kom Kina med en ny uttalelse, som tar brodden vekk fra den forrige advarselen:

– Kina står klar for å jobbe med den valgte presidenten for å viderebringe den solide og langvarige utviklingen av relasjonen mellom Kina og Argentina, sier president Xi i uttalelsen.

Powered by Labrador CMS