Danmark fryser Palestina-støtte – Frankrike og Spania vil fortsette EU-bistanden

Den danske regjeringen setter utviklingshjelpen til palestinerne på pause. Samtidig er Spania og Frankrike imot å stoppe EUs økonomiske støtte.

Publisert Oppdatert

– Vi har besluttet å sette den danske utviklingshjelpen til Palestina på pause, sa utviklingsminister Dan Jørgensen etter et regjeringsmøte tirsdag formiddag.

Han opplyser samtidig at det settes i gang et arbeid med å gjennomgå støtten i detalj, for å sikre at ingen danske midler indirekte går til støtte av angrep på Israel.

– Det vi vil være sikre på, er at når vi eksempelvis støtter infrastrukturprosjekter eller sivile organisasjoner, at vi kan stå helt inne for at det ikke er noe som indirekte går til støtte av Hamas, sa Jørgensen.

Frankrike og Spania vil fortsette EU-støtte

Frankrike og Spania gikk tirsdag ut og sa de motsetter seg en stans av EUs økonomiske støtte til den palestinske befolkningen.

– Vi må ikke forveksle Hamas med den palestinske befolkningen, sa den spanske utenriksministeren José Manuel Albares tirsdag før et møte for EU-landenes utenriksministre.

Frankrike sendte i fjor 95 millioner euro, omtrent én milliard kroner, til palestinere på Gazastripen. De er imot å stoppe støtte som direkte hjelper palestinere.

– Støtten var til for å sørge for at palestinere kunne få tilgang på vann, legehjelp, mat og utdannelse, sa Frankrikes utenriksdepartement i en uttalelse.

Vil gjennomgå bistand

EU varslet mandag at de ville stanse utbetalinger til de palestinske selvstyremyndighetene, før de gjorde en helomvending senere på kvelden.

EU-kommissær Oliver Varhelyi sa imidlertid at EU vil gå gjennom utviklingsbistanden, men at det ikke blir noen stans i utbetalinger «ettersom det ikke er planlagt noen i nærmeste framtid».

EUs utenriksministre skal tirsdag klokken 16 møtes for å diskutere situasjonen.

Fra før har både Tyskland og Østerrike stanset alle tosidige prosjekter med Palestina etter Hamas' angrep lørdag. Midlene fra Tyskland inkluderte hjelp til avsaltingsprosjekter, matsikkerhet og arbeidsliv.

Bistanden til Den palestinske selvstyremyndigheten PA går primært til Vestbredden, og PA er styrt av Fatah, som selv er i konflikt med Ha

Powered by Labrador CMS