Forskere: Elon Musks X sprer mye desinformasjon om Hamas-Israel-konflikten

Den sosiale plattformen X bidrar til spredning av feilaktige påstander og manipulerte bilder etter Hamas' angrep på Israel, opplyser internetteksperter.

EU-kommisjonen har tidligere i høst advart om store mengder av falske nyheter i det sosiale nettverk X, tidligere Twitter, eid av forretningsmannen Elon Musk. En analyse utført av EU, viser at X har den største andelen desinformasjon av alle plattformene som ble undersøkt.

Nå advares det igjen om desinformasjon som spres via X, denne gang om krigen mellom Israel og Hamas.

Desinformasjon om de siste dagers grufulle hendelser i Israel og på Gaza har spredt seg på alle de store sosiale medieplattformene, inkludert Facebook og Tiktok. Men ifølge forskere og EU kommer X dårligst ut og viser minst vilje til å gripe inn.

EU hardt ut

Tirsdag denne uka advarte EU-kommissær Thierry Breton Musk om at X sprer «ulovlig innhold og desinformasjon» etter Hamas-angrepet mot Israel sist lørdag. Breton postet advarselen på X.

EU har vedtatt noen av de strengeste internettlovene i verden og krever blant annet krever at plattformer bekjemper falske nyheter.

Musk svarte Bretons innlegg med følgende kommentar: «Vennligst skriv opp bruddene du henviser til på X, slik at publikum kan se dem.»

Får del av annonsesalget

Under Musk har X bedt brukere å betale for å få verifisert kontoene sine, og de lar også enkelte brukere få en del av annonsesalget under et inntektsdelingsprogram.

– Disse endringene gir nå folk som er villige til betale for kontoene sine, et insentiv til å spre provoserende eller falske påstander for å få opp antallet følgere, sier Renee DiResta, forskningsleder ved Stanford Internet Observatory.

– Noen av disse kontoene på X ser ut til å ha blitt satt opp nylig for å nå ut og spre feilinformasjon om krigen, påpeker Jack Brewster, bedriftsredaktør i Newsguard, som lager pålitelighetsvurderinger av nyhetsnettsteder.

Falsk informasjon er også spredt på andre nettsteder, som meldingsappen Telegram og Tiktok.

– Men feilinformasjon ser ut til å være mest utbredt på X, ifølge Brewster og Tamara Kharroub, viseadministrerende direktør ved forskningssenteret Arab Center i Washington DC.

En talsperson for Telegram har opplyst at selskapet ikke har «kapasitet til å bekrefte informasjon.» Tiktok svarte ikke på forespørselen om kommentar.

Powered by Labrador CMS