G7-landene skal diskutere bruk av fryste russiske midler

Det hvite hus varsler at USA på G7-møtet i Italia denne uken skal kunngjøre bruk av fryste russiske midler.

Publisert

– Vi skal kunngjøre nye skritt for å låse opp verdien av de fryste russiske midlene, til fordel for Ukraina, sier talsmann John Kirby for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Ifølge en høytstående EU-kilde er det ventet at G7-møtet skal enes om en ny stor hjelpepakke til Ukraina, bestående av et lån på 50 milliarder dollar og renteinntekter fra fryste russiske statlige midler.

G7-lederne samles i Borgo Egnazia i Italia torsdag. USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron og Japans statsminister Fumio Kishida er blant lederne som skal delta.

Italias statsminister Giorgia Meloni har også invitert andre gjester, men de skal ikke delta i de formelle G7-samtalene. Disse omfatter Indias statsminister Narendra Modi, pave Frans, og flere afrikanske ledere. I åpningssesjonen torsdag er det Afrika, klimaendringer og utvikling som skal være samtaletemaer.

Deretter følger en sesjon som omhandler Midtøsten, og etterpå Ukraina. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal delta på denne delen av møtet, som ventes å bli hovedfokus for G7-treffet.

Toppmøtet skal avsluttes klokken 19 fredag, og til slutt en pressekonferanse med Meloni lørdag ettermiddag.

Powered by Labrador CMS