Giverland lover milliarder i nødhjelp til Sudan

Giverland lover å bidra med over 23 milliarder kroner i humanitærhjelp til Sudan, der krigen mandag denne uken gikk inn i sitt andre år og millioner trues av hungersnød.

Publisert

Titusenvis av mennesker er drept i krigen, 8,6 millioner mennesker er drevet på flukt fra sine hjem og mer enn halvparten av landets befolkning, rundt 25 millioner mennesker, er ifølge FN helt avhengige av nødhjelp utenfra.

Ifølge lederen for FNs matvareprogram (WFP), Cindy McCain, er det overhengende fare for at krigen i Sudan kan utløse verdens verste sultkatastrofe.

Mandag innkalte Frankrike til giverkonferanse i Paris der det ble gitt løfter om over 23 milliarder kroner i nødhjelp. EU-land vil bidra med over halvparten av dette.

– Dette vil dekke de mest prekære behovene for Sudans innbyggere, sa Frankrikes president Emmanuel Macron da han oppsummerte konferansen.

Vår plikt

– Det er vår plikt å se til at det som skjer i Sudan, ikke blir glemt, at det ikke råder dobbeltmoral når verden nå fokuserer på andre kriser, sa Macron.

Kun 6 prosent av FNs nødhjelpsappell for Sudan var før giverkonferansen finansiert.

– Verden glemmer Sudans innbyggere, konstaterte FNs generalsekretær António Guterres mandag.

– Den eneste veien ut av dette skrekkveldet er en politisk løsning, slo han fast.

En krig mot sivile

Ingen løsning er imidlertid i sikte i krigen mellom regjeringshæren og deres tidligere allierte i RSF-militsen.

Krigen er ikke bare en krig mellom disse to partene, understreker Guterres.

– Dette er en krig mot de mange tusen sivile som er drept og titusenvis som er såret. Og det er en krig mot menneskerettigheter og internasjonal humanitær lov, sier FNs generalsekretær.

Powered by Labrador CMS