Leger i Gaza: Hundrevis av spedbarn står i fare for å sulte i hjel

Leger på Gazastripen slår alarm om at hundrevis av spedbarn kan komme til å sulte i hjel innen kort tid fordi det er mangel på morsmelkserstatning.

Publisert

Ved Nasser-sykehuset i Khan Younis oppgir helsepersonell av 600 spedbarn risikerer å dø. Barnelegen Hannah Grace sier til Al Jazeera at hun ikke har sett noe morsmelkserstatning på sykehuset i de fire ukene hun har vært der.

Samtidig får mange av mødrene i seg for lite næring til at de kan amme barna sine. Ifølge palestinske helsemyndigheter har 66 barn allerede sultet i hjelp som følge av matmangelen.

Også for halvannen uke siden, den 25. juni, skrev AP at hundrevis av for tidlig fødte barn risikerte å dø av sult.

– Det finnes ikke melk, sa den nybakte moren Seham Fawzy Khodeir til det amerikanske nyhetsbyrået.

Hun fryktet for livet til sin for tidlig fødte sønn Hisham, som da var innlagt på intensivavdelingen på Nasser-sykehuset i Khan Younis.

Khodeir mener i likhet med helsepersonell og andre palestinere at den israelske blokaden er årsak til den desperate situasjonen.

Flere advarsler

For en drøy uke siden anslo Gazas helsedepartement at 580 premature spedbarn sto i fare for å sulte i hjel. Da ble det fortsatt levert noe morsmelkerstatning til Gaza, men ifølge helsepersonell var det langt fra nok.

– Disse babyene har ingen tid, og ikke noen stemme, uttalte legen Ahmed al-Farah, som leder barneavdelingen på Nasser-sykehuset.

– Katastrofen er uunngåelig for de minste barna hvis det ikke kommer nye forsyninger med morsmelkserstatning, framholdt han.

Bønnen ble besvart, i hvert fall delvis. Forrige helg ankom 20 bokser med morsmelkserstatning fra en amerikansk hjelpeorganisasjon. Leveransen var nok til å dekke behovet til ti spedbarn i opptil to uker.

– Dette er ikke nok i det hele tatt. Det løste problemet midlertidig, men det vi trenger, er en permanent løsning. Opphev blokaden! sa han.

Samtidig hadde Al-Rantisi-sykehuset i Gaza by gått helt tom for morsmelkerstatning.

– Mange mødre er ikke i stand til å amme som følge av alvorlig underernæring, sa legen Jamil Sulimian og advarte om en kommende krise.

Mangler også drivstoff

Spedbarn er blant dem som er hardest rammet av blokaden, som Israel innførte 2. mars. Kraftig internasjonalt press førte imidlertid til at Israel åpnet for noe internasjonal nødhjelp fra 19. mai.

Siden da har over 1000 tonn babymat, deriblant morsmelkerstatning, kommet til Gaza, ifølge COGAT – avdelingen i det israelske militæret som har ansvar for å koordinere nødhjelpen på Gazastripen.

– Mat til babyer kommer helt sikkert inn, vi godkjenner det etter hvert som organisasjonene ber om det, og det er ikke noe mat til babyer som holdes tilbake, sier en talsperson.

Ifølge COGAT distribueres morsmelkerstatning ikke via det nye israelske nødhjelpssystemet GHF, men stort sett via internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Men ifølge tjenestemenn som jobber i Gazas helsevesen, har det ikke komme nok medisiner og morsmelkerstatning, til de minste barna, heller ikke nok medisinsk utstyr og reservedeler for å holde det eksisterende utstyret i gang.

Tomt på markedene

For over en uke siden meldte også Det palestinske senteret for menneskerettigheter at lokale markeder nesten var gått helt tomme for morsmelkerstatning med tilskudd.

– Det som måtte være tilgjengelig, selges for skyhøye priser på apotekene til priser som er langt over hva vanlige familier har råd til, skrev organisasjonen.

Jonathan Whittall, som jobber ved FNs nødhjelpskontor (OCHA) med ansvar for de okkuperte palestinske områdene, opplyser at over 110 barn er blitt behandlet for underernæring hver eneste dag siden begynnelsen av året. Også mangelen på drivstoff skaper problemer.

– Hvis ikke den totale blokaden på drivstoff til Gaza blir opphevet, kommer vi til å oppleve flere meningsløse dødsfall som kunne vært unngått, sier han.

Sykehusene i Gaza bruker strøm fra nødaggregater for ikke å bli rammet av de omfattende strømbruddene. Og for å holde disse i gang, trengs fossilt brensel.

– Vil presse Hamas

Israel har begrunnet blokaden med at den skal presse Hamas til å løslate rundt 50 gisler som fortsatt befinner seg på Gazastripen. Landets regjering har også anklaget Hamas for å lure unna nødhjelp, men uten å legge fram dokumentasjon for dette.

Human Rights Watch understreker at situasjonen er helt uholdbar.

– Siden kamphandlingene startet i Gaza, går kvinner og barn gjennom graviditet uten grunnleggende helsetjenester, sanitære forhold, vann og mat, sier Belkis Wille i HRW.

– De og deres nyfødte er i konstant fare for å lide en død som kunne vært unngått, fastslår hun.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS