Nicaragua kaller tysk våpenstøtte til Israel «patetisk»

Å gi våpen til Israel for deretter å gi nødhjelp til palestinerne, er patetisk, sier Nicaragua, som anklager Tyskland for medvirkning til folkemord i Gaza.

Publisert

Behandling av folkemordanklagen begynte mandag i Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag, og det var Nicaragua som fikk begynne med å legge fram sine argumenter mot Tyskland.

– Det er virkelig en patetisk unnskyldning til palestinske barn, kvinner og menn å gi nødhjelp, inkludert gjennom flydropp, for så å levere militært utstyr som brukes til å drepe og utslette dem, sier Daniel Mueller, advokat for Nicaragua, i retten.

Ifølge Nicaragua har Tyskland med sin våpenhjelp til Israel, samt beslutning om å stanse støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), brutt FNs folkemordkonvensjon fra 1948.

Ber om hastetiltak

Nicaragua ber derfor ICJ om å innføre hastetiltak og pålegge Tyskland å stanse militærhjelpen til Israel og gjenoppta støtten til UNRWA mens domstolen behandler den 43 sider lange klagen.

Det er av avgjørende betydning at domstolen pålegger Tyskland dette ettersom livene til hundretusenvis av mennesker står på spill, argumenterer Nicaragua.

Tyskland avviser anklagene, sier en talsmann for tysk UD, Sebastian Fischer.

– Tyskland bryter verken Folkemordkonvensjonen eller internasjonal humanitær lov, og dette vil vi vise for ICJ, sier han.

Flere saker

Den internasjonale domstolen (ICJ) er FNs øverste juridiske organ og behandler rettslige tvister mellom stater.

Domstolen behandler fra før en anklage fra Sør-Afrika om at Israel begår folkemord og har pålagt landet å gjøre alt for å unngå dette.

ICJ beordret nylig også Israel til å innføre hastetiltak for å forhindre en sultkatastrofe på Gazastripen.

Powered by Labrador CMS