Nigeria: Afrikas rikeste mann gir nytt håp til bensinsugne bilister

Afrikas største oljeraffineri har blitt åpnet i Lagos i Nigeria. Det skaper håp om at det vil bli bensin og diesel i pumpene igjen etter flere år med kronisk drivstoffmangel, melder BBC.

Nigeria er en stor oljeprodusent, men det meste av oljen sendes til utlandet. Samtidig må landet importere det raffinerte drivstoffet som brukes i kjøretøy og andre steder.

Landets eksisterende raffinerier har vært fullstendig stengt i over tre år på grunn av oljetyverier, hærverk på rørledninger og ulike strukturelle problemer.

Dette er disse problemene som raffineriet, som har kostet 19 milliarder dollar (drøyt 200 millioner kroner), er ment å lindre. Eier av raffineriet er Afrikas rikeste mann, Aliko Dangote.

– Dette er en game-changer for det nigerianske folket, sa president Muhammadu Buhari i forbindelse med åpningen – få dager før han selv overlater makten til sin etterkommer Bola Tinubu.

Anlegget, som ennå ikke er i drift, har kapasitet til å produsere rundt 650.000 fat petroleumsprodukter om dagen – mer enn nok til å dekke landets behov. Det inkluderer også en kraftstasjon, dyphavn og gjødselanlegg, melder BBC.

Ved mandagens lansering skisserte industrimagnaten og mangemilliardæren Dangote sine forhåpninger for raffineriet: – Vårt første mål er å øke produksjonen av de forskjellige produktene for å sikre at vi innen dette året er i stand til å tilfredsstille landets etterspørsel etter kvalitetsprodukter, sa Dangote.

Det er uklart hvilken innvirkning anlegget vil ha på prisen på drivstoff i et land der utsalgsprisene er subsidiert, skriver BBC. Regjeringen sier at disse subsidiene snart vil bli fjernet. I fjor tok subsidiene opp minst en fjerdedel av nasjonalbudsjettet.

Powered by Labrador CMS