Utkastet til EUs femårsstrategi nevner ikke klima

Forsvar, sikkerhet og konkurransekraft er kjernen i EUs nye femårsstrategi, ifølge et utkast. Der er ikke klima nevnt med ett ord.

Publisert Oppdatert

Utkastet ligger på bordet når EUs stats- og regjeringssjefer samles til toppmøte onsdag ettermiddag.

De siste fem årene har vært preget av EUs «Green deal» og «Fit for 55», der nye lover og klimatiltak har blitt drevet frem i et forrykende tempo.

Men nå kan det være slutt på grønne nysatsinger.

Kursendring

I stedet har forsvar og sikkerhet rykket til topps på agendaen. Bakteppet er selvsagt Ukraina-krigen og økt frykt for Russland.

I tillegg ser bølgen av flyktninger og migranter ikke ut til å ha noen slutt.

Dette gjenspeiles i dokumentet, som er fullt av henvisninger til forsvar, sikkerhet og migrasjon. Men klimaendringene nevnes knapt, og ord som «natur» og «biologisk mangfold» er – foreløpig – ikke med overhodet.

Selv om det kan komme endringer i strategien, tolkes det lekkede utkastet som en kraftig kursendring.

Strategien skal etter planen vedtas på EU-toppmøtet i juni. Men allerede nå starter diskusjonen om hvilken retning den neste EU-kommisjonen skal ta.

Får kritikk

Miljøorganisasjoner som Greenpeace har allerede kommet med hard kritikk mot den nye strategien.

– Du kan ikke skyte en skogbrann eller bombe en flom, sier Ariadna Rodrigo fra Greenpeace i en kommentar.

Også partigruppen De grønne i EU-parlamentet rykket onsdag ut. De krever en kraftig økning av klimaambisjonene.

– Ved å forlate «Green deal» abdiserer europeiske ledere fra sitt ansvar, sier en av gruppens spisskandidater, Terry Reintke, i en pressemelding.

Etter det NTB kjenner til, er også flere EU-land kritiske til at klima foreløpig ikke er nevnt i strategien.

Økonomi på agendaen

Samtidig sakker EU akterut når det gjelder konkurransekraft, særlig sammenlignet med USA og Kina.

Etter planen skulle Europas økonomiske fremtid toppe EU-toppmøtets dagsordenen.

Blant annet skal Italias tidligere statsminister Enrico Letta legge frem sin mye omtalte rapport om EUs konkurransekraft torsdag.

Ifølge Financial Times står EU i dag for 13,3 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt (BNP), ned fra drøyt 20 prosent i 1994.

Slike tall skaper uro i EU, som står overfor store utfordringer fremover. Både krigen i Ukraina, et styrket forsvar og ikke minst det grønne skiftet krever enorme investeringer.

Innhentet av begivenhetene

Men EU-lederne er blitt innhentet av situasjonen i både Ukraina og Midtøsten.

I Ukraina har mangelen på særlig luftforsvar skapt stor uro de siste ukene, mens verden holder pusten når det gjelder hvordan Israel velger å svare på angrepet fra Iran.

Tirsdag kveld holdt EUs utenriksministre et ekstraordinært møte om situasjonen. Diskusjonen vil fortsette på ledernivå onsdag, som dermed blir viet utenrikspolitikk i stedet for økonomi.

Lover sanksjoner og våpen

Ifølge et utkast til slutterklæring vil EU komme med nye sanksjoner mot Iran, særlig rettet mot landets drone- og rakettproduksjon.

I utkastet heter det også at EU lover mer luftforsvar til Ukraina. I tillegg loves det å få fortgang i leveringen av nødvendig militært utstyr som ammunisjon og missiler.

Powered by Labrador CMS