Aiman Umarova er en advokat fra Kasakhstan som jobber mer menneskerettighetsspørsmål.

Aiman Umarova får Stefanusprisen

Aiman Umarova ble forsøkt drept i 2020. Nå får advokaten fra Kasakhstan Stefanusprisen 2024.

Publisert

– Jeg er overveldet over å bli verdsatt av noen i et land langt unna mitt eget, sier Aiman Umarova i en pressemelding fra Stefanusalliansen.

Umarova er en ledende menneskerettsadvokat i Kasakhstan som har utfordret maktapparatet i landet og forsvart mennesker som urettmessig forfølges etter lover mot ekstremisme og terrorisme. Hun har også forsvart mennesker på flukt fra folkemord i Xinjiang i nabolandet Kina.

Stefanusprisen er opprettet av Stefanusalliansen. Prisen deles ut hvert andre år til en eller flere personer som har gjort seg særlig bemerket i kampen for trosfrihet og andre menneskerettigheter. Prisen som ble delt ut første gang i 2005, er verdt 10 000 euro, tilsvarende rundt 116 000 norske kroner. 

– Aiman Umarova har i mange år gitt stemme til de stemmeløse. Hun har talt de svakestes sak og forsvart dem. Hun har bygget opp et betydelig nettverk som gjør det samme. Umarova har møtt motstand fra myndighetene, men har valgt å fortsette sitt viktige arbeid som kommer særlig kvinner og barn til gode, sier biskop Ingeborg Midttømme, som leder priskomiteen, i pressemeldingen.

I mai 2020 kunne Umarova selv mistet livet under en biltur. Men advokaten kom seg ut før bilen ble totalt utbrent. Selv publiserte hun en video på YouTube.

– Bremsene var kuttet. Jeg fortalte politiet hvem jeg trodde stod bak og som ville meg vondt. Men politiet gjorde ingenting, sier Umarova og legger til:

– Jeg vil alltid risikere livet for menneskerettigheter. Mange av mine klienter er fengslet av dommere som opptrer som dukker i et dukketeater.

Utdelingen av Stefanusprisen vil skje i Oslo 13. mai.

Powered by Labrador CMS