Raftoprisen 2016
Raftoprisen 2016 tildeles den irakiske kvinnerettsforkjemperen Yanar Mohammed.

Som leder av Organisasjonen for kvinners frihet i Irak (OWFI) har Mohammed også gått i bresjen for minoritetsgrupper i det krigsherjede hjemlandet.
– Menneskerettighetene skiller ikke mellom kvinner og menn, men i en situasjon hvor kvinner systematisk utsettes for overgrep på grunn av sitt kjønn vil vi trekke fram Mohammeds arbeid for å beskytte kvinner mot vold, opplyse om kvinners rettigheter og fremme kvinners rettsvern, sier Martin Paulsen, leder for priskomiteen i Raftostiftelsen, til NTB.
Seksualisert vold
Seksualisert vold er ofte del av en krigsstrategi i mange av dagens konflikter verden over:
– Irak er bare ett av mange eksempler på at kvinners rettigheter blir ofret for politiske og militære målsettinger, skriver Raftostiftelsen i sin begrunnelse.
De oppfordrer Norge og det internasjonale samfunnet til å ta opp menneskerettighetsspørsmål, og spesielt kvinners rettigheter, i samtaler med irakiske styresmakter.
Den allerede alarmerende situasjonen i landet er blitt forverret etter fremveksten av ekstremistgruppa IS. Ifølge FN er minst 18.802 sivile drept, 36.245 såret og 2 millioner internt fordrevet i perioden 1. januar 2014 til 31. oktober 2015. Vold og overgrep mot kvinner, inkludert voldtekter, bortføringer til prostitusjon og æresdrap, har økt kraftig.
I skjul
Ifølge Minority Rights Group International er kvinner med hensikt utpekt og drept på grunn av sitt kjønn. FN hevder at IS har utsatt så mange som 3.500 kvinner og barn for seksualisert vold, spesielt i form av seksuelt slaveri, de fleste fra den religiøse minoriteten Jesidi.
Ikke-statlige organisasjoner som OWFI har ikke lov til å drive krisesentre i Irak, men de gjør det likevel. Det siste åpnet i januar 2016, spesielt for Jesidi-kvinner som flykter fra IS. Mohammed at de som kommer til OWFIs nettverk av krisesentre blir «endret fra å være offer til å være forsvarere av kvinner». Krisesentrene er utsatt for politiraid og angrep fra ekstremister, som beskylder dem for å oppmuntre kvinner til å gå imot familiene sine.
Både Mohammed og flere av hennes medaktivister lever i skjul.
Eneste for LHBT
Mohammed driver opplæring om menneskerettigheter gjennom lokale organisasjoner over hele Irak, men også påvirkningsarbeid for menneskerettigheter nasjonalt og internasjonalt. Som eneste menneskerettighetsorganisasjonen i Irak støtter de dessuten det ekstremt utsatte LHBT-samfunnet. Mange homofile blir drept på grusomt vis på grunn av sin legning.
OWFI tilhører venstrealliansen i Irak, og står for en humanistisk kommunisme, bygget på læren til Karl Marx, men avviser kommunismen i Sovjetunionen, Kina og Øst-Europa. Mohammed kritiserer alle parter i den irakiske konflikten, både nasjonale aktører og det internasjonale samfunn, inkludert USA.
OWFI er ikke uttalt mot religion, men kritisk til islamsk fundamentalisme og konservative krefter, som stamme- og patriarkalske strukturer.
Raftoprisen deles ut søndag 20. november i Grieghallen i Bergen.