- Journalister for ukritisk til hjelperne

Mens alle er kritiske til journalister som er "embedded" med militæret, mangler ofte den samme kritiske sansen når pressen reiser ut med bistandsorganisasjoner i felt, mener den nederlandske journalisten Linda Polman.

Publisert

Hun var av flere som var invitert av utenrikspolitisk forsker Asle Toje til å diskutere bistand og presseetikk på Litteraturhuset i Oslo.

– Vi må ta tilbake vår journalistiske uavhengighet fra de frivillige organisasjonene, sa Polman. Bistandsorganisasjonene tilbyr, gode human touch-historier, kontakt med kilder, kunnskap og logistikk til journalistene, mens deres ensidige verdensbilde blir med som nissen på lasset, fortalte hun.

Hennes svenske kollega Bengt Nilsson var enig.

- Human touch-saker er enkle å lage og et uttrykk for latskap. Det er lettere å se på det lidende barnet enn å finne ut hvem som solgte geværet som drepte barnets far, sa Nilsson.

Begge var invitert for å framføre sin kritikk av bistandsbransjen: Polman om hvordan humanitær nødhjelp kan gjøre med skade enn gavn, Nilsson om hvordan Norsk Folkehjelp skal ha bidratt til å forlenge krigen i Sudan. På Litteraturhuset utvidet de sin kritikk til å gjelde journalistene, som ved å basere seg ensidig og ukritisk på hjelpeorganisasjonene gjør seg til nyttige idioter for bistandsbransjen.

http://www.rorg.no/Artikler/2234.html

Det viste seg etter hvert at alle som snakket var enige om det viktigste: journalistene er ikke flinke nok, de lar seg bruke for mye og burde være mer uavhengige - men manglende kunnskap, manglende tid og manglende penger gjorde det fristende å ta snarveier.

- Å reise er ikke alene nok for å drive kritisk bistandsjournalistikk. Grundige forberedelser er nødvendig, mente NRK-journalist Per Kristian Magnus. Han har blant annet laget dokumentaren "De hvite lastebilene", som forteller om hvordan pressen formidlet feilaktige historier om førti år gamle militære lastebiler som ble sendt av Norge og Røde Kors for å redde nødlidende i Afrika.

http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article1672368.ece

Vaughan Smith, grunnleggeren av britiske Frontline Club, gikk løs på journalister som lot seg innrullere i rekkene til de militære i Afghanistan.

– Veldig få krigsjournalister vet noe om krig på samme måte som sportsjournalister vet noe om sport, sa Smith.

Tomm Kristiansen fra NRK virket mildt uenig med røkla: han begynte med å mene at de kritiske reportasjene dominerer i dag, tonen er mer kritisk, og det er færre blødende hjerter enn før. Men også han hadde flere historier om hvor ille det kan gå når man stoler for mye på organisasjonene. Alle som snakket var journalister, mens mange i salen var fra organisasjonene.

Den mest minneverdige replikken stammet fra Knut Hjelleset i Rorg-samarbeidet .

- Hvis jeg ber panelet nevne de tre viktigste årsakene til utvikling og framgang i Afrika, tviler jeg på at noen av dere vil nevne bistand. Hvis jeg derimot ber dere nevne de tre største problemene, tror jeg ikke bistand kommer med der heller, sa han.

- Statoil henter ut mer utbytte fra Angola enn Norge gir i bistand til hele Afrika, men det er det ingen som snakker om, påsto Hjelleset.

Powered by Labrador CMS