Den amerikanske artisten Akon vil bygge en fremtidsby i Senegal. Foto: Mischa Schoemaker

Popstjerne om fremtidsby i Senegal: – Byggingen starter neste år

Akon vil bygge «verdens første kryptoby», med boligblokker, kontorbygg og eget filmstudio.

Publisert

For to år siden lanserte den amerikanske artisten Akon en storslått plan om å bygge en høyteknologisk by i sine foreldres fødeland Senegal.

CRYPTO CITY skulle bli «verdens første kryptoby», med en egen kryptovaluta som het Akoin.

- Jeg tror at kryptovaluta og blockchain kan redde Afrika, sa Akon til BBC den gangen.

Stort mer sa han ikke.

I fjor reiste Bistandsaktuelt til Senegal for å finne ut mer om CRYPTO CITY og hvorvidt en digital økonomi var fremtiden i det vestafrikanske landet.

Men jakten, den endte på en bar i Dakar.

«Senewood»

Denne uken besøkte Aliaume Damala Badara Akon Thiam, som er Akons fulle navn, den lille kystbyen Mbodiene, 12 mil sør for hovedstaden Dakar.

Der, på en åtte kvadratkilometer stor tomt ved Atlanterhavet, vil han bygge boligblokker, kontorbygg og et eget filmstudio han kaller «Senewood». Elektrisiteten skal komme fra solcellepaneler.

Slik fremstiller Akon sin fremtidsby på Instagram.

Byen skal ikke bare huse de senegaleserne som har råd til å bo der. AKON CITY skal også fungere som et alternativt hjem for afroamerikanere i Akons hjemland USA.

- Systemet hjemme i USA behandler dem urettferdig på flere måter enn du kan forestille deg, sa Akon på en pressekonferanse mandag, ifølge Guardian.

- Kommer du fra USA eller Europa, eller fra diasporaen andre steder, og vil besøke Afrika, så ønsker vi at Senegal skal være ditt første stopp.

Kritisert

Akon har høstet kritikk for hemmelighold og manglende gjennomsiktighet. De første illustrasjonene av byen var stjålet fra et helt annet byggeprosjekt i Dakar, og ble raskt fjernet fra nettsiden.

Da Akon skrev under en intensjonsavtale med myndighetene i vinter, var det mye som tydet på at Akon City ikke var en by, men en «øko-resort» bestående av 65 luksusvillaer.

Akon har også unnlatt å svare på spørsmål om kryptovalutaen som skal være byens finansielle bærebjelke.

- Jeg kommer med konseptene. Resten overlater jeg til nerdene, svarte han da BBC spurte ham om det tekniske i 2018.

Akon har publisert en rekke bilder av AKON CITY på Instagram.

Håpefull landsby

Byen vil koste seks milliarder dollar, ifølge Akon, som hevder han har sikret en tredel allerede. Byggestart er neste år, og første fase vil ta tre år.

I landsbyen Mbodienne, hvor AKON CITY skal ligge, håper innbyggerne at Akon mener alvor.

- Vi har store forhåpninger. Mange har lovet å starte prosjekter i dette området, men de ble aldri noe av, sier landsbyleder Michel Diom til AP.

Powered by Labrador CMS