Senterpartiets Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (nr. 2 fra venstre) blir utviklingsminister i Statsminister Jonas Gahr Støres nye regjering. Sammen med utenriksminister Anniken Scharning Huitfeldt (Ap) og klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) skal hun legge føringen for forvaltningen av et rekordstort bistandsbudsjett. Foto: Espen Røst
Senterpartiets Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (nr. 2 fra venstre) blir utviklingsminister i Statsminister Jonas Gahr Støres nye regjering. Sammen med utenriksminister Anniken Scharning Huitfeldt (Ap) og klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) skal hun legge føringen for forvaltningen av et rekordstort bistandsbudsjett. Foto: Espen Røst

Trespannet som skal lede utenriks- og utviklingspolitikken

Publisert

Torsdag formiddag presenterte statsminister Johas Gahr Støre den nye regjeringen i Stortinget. I presentasjonen av Anniken Huitfeldt (51) som ny utenriksminister trakk han fram hennes lange politiske erfaring, og åtte år som leder for utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Anniken Huitfeldt (AP) er Norges nye utenriksminister. Foto: Espen Røst
Anniken Huitfeldt (AP) er Norges nye utenriksminister. Foto: Espen Røst

- Jeg har aldri vært i tvil om at hun er den nye utenriksministeren, sa Støre.

Noen timer senere ble Støre og hans 18 statsråder møtt med blomster og gratulasjoner på Slottsplassen.

Anniken Huitfeldt har tidligere vært barne- og familieminister, kulturminister og arbeidsminister. Nå overtar hun altså et av de mest prestisjefulle vervene i regjeringsapparatet. Siden 2017 har hun vært leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, og medlem av samme komité siden 2013.

Hun sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre, og har vært stortingsrepresentant siden 2005. Hun har hovedfag i historie og grunnfag i statsvitenskap og geografi fra Universitetet i Oslo og London School of Economics, og har også hatt en forskerstilling hos Fafo (2000 - 2005).

Utenriksministeren har ansvar for det utviklingspolitiske arbeidet innenfor OSSE-området, Midtøsten, Nord-Afrika og Afghanistan; humanitære spørsmål og fred og forsoning. Huifeldt får Finn Henrik Thune (Ap) og Eivind Vad Petersson (Ap) som statssekretærer.

- Et brennende engasjement

Anne Beathe Tvinnereim (47), som også jobbet i UD da Støre var utenriksminister, får altså ansvaret for utviklingspolitikken. I presentasjonen av henne vektla Støre Tvinnereims solide erfaring fra feltet.

- Vi får en statsråd med et brennende engasjement, sa Støre.

Tvinnereim skal ha ansvaret for utviklingssaker i Utenriksdepartementet, herunder for det utviklingspolitiske arbeidet utenfor OSSE-området, Midtøsten, Nord-Afrika og Afghanistan. Utviklingsministeren skal samtidig også ha ansvaret for utviklingssamarbeidet med FN-systemet, Verdensbanken, de regionale utviklingsbankene og øvrige globale fond og programmer samt etatsstyringen av Norad, Norec og oppfølgingen av Norfund.

Tvinnereim har en master i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo, og språkstudier i spansk og portugisisk fra utlandet, blant annet Ecuador og Portugal.

I tillegg til den politiske karrieren, har hun også en diplomatisk karriere. I 2007 fullførte hun Utenriksdepartementets aspirantkurs. I løpet av den tiden var hun også førstekonsulent i WTO-seksjonen i UD.

I en fireårsperiode fra 2007 var hun ambassadesekretær ved Norges ambassade i Mosambik. Da hun ble valgt inn i ledertrioen i Senterpartiet, gikk hun fra Midtøstenseksjonen i Utenriksdepartementet til en seniorrådgiver-stilling i Norad, og ble senere underdirektør for seksjonen for miljø og matsikkerhet. I 2018 gikk hun fra Norad til Tankesmien Agenda, og fra 2020 var hun fylkesråd for klima og miljø i Viken.

Tvinnereim har vært sentralstyremedlem i Sp siden 2013, og ble i 2014 valgt til 2. nestleder etter at Ola Borten Moe vant en nokså turbulent kamp om å bli 1. nestleder.

Den politiske karrieren startet i Senterungdommen, der hun etter hvert ble leder - med Trygve Slagsvold Vedum som sin organisatoriske nestleder. Han ble hennes etterfølger da hun begynte som politisk rådgiver i Stortinget, og senere i Samferdselsdepartementet. Fra 2011 til 2013 var hun statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet under Liv Signe Navarsete. Hun har ved tidligere anledninger omtalt «Nei til EU»-dronning Anne Enger som et tidlig politisk forbilde.

Den nye utviklingsministeren er gift og har to barn. Selv vokste hun opp som minstemann i en søskenflokk på fire på en gård i Østfold. Noen drøm om å bli bonde har hun dog aldri hatt. Men foreldrenes engasjement for samfunn og politikk er en arv hun har tatt med seg. Hun er dessuten etter sigende en habil sanger.

Bjørg Sandkjær (49), blir statssekretær for utviklingsministeren. Også hun har bakgrunn av Norad.

- Behersker det internasjonale

Ansvar for tre milliarder av bistandsbudsjettet ligger under Klima- og miljødepartementet som nå skal ledes av Espen Barth Eide (57).

- Jeg ville ha noen som også behersker det internasjonale, sa Støre under presentasjonen av regjeringen på Stortinget.

Hundrevis av mennesker hadde møtt fram på Slottsplassen for å ta imot den nye regjeringen, også aktivister fra ulike organisasjoner som vil overbringe sitt budskap til landets ferske ledere. «La olja ligge» var blant parolene som var å se utenfor Slottet.

Espen Barth Eide har solid politisk erfaring, og har tidligere hatt tunge poster som forsvarsminister og utenriksminister.

  • Han er utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo, har yrkesbakgrunn som forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).
  • Barth Eide var stortingsrepresentant for Oslo Arbeiderparti fra 2017.
  • Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson. Utenriksminister 2012-2013. Forsvarsminister 2011-2012.
  • Han var statssekretær i Utenriksdepartementet i 2000-2001 og 2010-2011 og i Forsvarsdepartementet i 2005-2010.

Norges nye klima- og miljøminister har også hatt verv internasjonalt, blant annet som FNs spesialutsending til Kypros fra 2014 til 2017. Fra 2013 til 2017 direktør i World Economic Forum i Genève.

Espen Barth Eide (Ap) tar over som Klima- og miljøminister. Foto: Espen Røst
Espen Barth Eide (Ap) tar over som Klima- og miljøminister. Foto: Espen Røst

Ragnhild Sjoner Syrstad (Ap) blir statssekretær i Eides departement. Hun kommer fra stillingen som finanspolitisk rådgiver i Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Powered by Labrador CMS