
Korrupsjon i uniform
En Norad-rapport fra tidligere i år slo fast at få land har registrert stor framgang i kampen mot korrupsjon de siste 15 årene. Både sårbare stater og land i økonomisk vekst sliter.
Både Mosambik og Sør-Sudan har opplevd opprivende borgerkriger. Mosambik har vært konfliktfri i nesten 20 år. Sør-Sudan er ennå ikke helt fri for væpnede sammenstøt. Korrupsjon tærer begge landene.
Mosambik rystes av en miljø- og korrupsjonsskandale. Den avslører forråtnelse i samfunnets bærebjelker. Sør-Sudan sliter med lignende problemer, men varsler kamp mot korrupsjon. Spørsmålet er om de vil klare det.
Tømmersmugling
Politiet i Mosambik ble tipset om en last med over 561 containere på et skip i havnen Nacala nord i landet. Fraktpapirene erklærte at innholdet var palmetrær. I realiteten var det enorme mengder ubehandlede planker edle tresorter, noe som er ulovlig å eksportere fra Mosambik både på grunn av miljøet og for å fremme økonomien.
Kinesiske forretningsfolk stod bak eksporten sammen med to tidligere generaler som er sentrale medlemmer av det regjerende Frelimo-partiet. Det som gjorde avsløreringen enda mer pinlig var at lokale tollmyndigheter hadde undertegnet eksportpapirene.
Og alle visste at de måtte ha sett innholdet i lasten fordi alle containere som går inn og ut av Mosambiks havner gjennomlyses. Dette er lovpålagt, selv om det er unødvendig byråkratisk og forsinker handelen. Landets president eier for øvrig selskapet som utfører denne statspålagte tjenesten.
Hverdagsproblemer
Folk i Mosambik bare rister på hodet over slike avsløringer. De kjenner korrupsjonen i hverdagens møte med det offentlige.
Slik ble situasjonen kommentert på en restaurant langs kystveien i Mosambik. På nabobordet satt sju politimenn og spiste en stor lunsj med grillet kylling. Da de dro sin vei sa en dame ved vårt bord: ”De var vel fødde. De har vel nettopp spist for trafikk-bestikkelsene de har fått inn i dag.”
Langs hovedveien er det en politikontroll i nesten hver landsby. Og dem er et mange av. Noen av de lokale minibussdrosjene sakker bare farten, rekker en hånd ut av vinduet med noen sedler for så å kjøre videre.
Liksom-selskaper
Dette er småskala korrupsjon som er symptomatisk for et samfunn der folk blir med i politikken for å bli rike.
Bistandsfolk i Maputo tror at korrupsjonen i bistandssektoren neppe er like omfattende som det en gang var. Kontrollrutinene er bedre. Korrupsjon er mer avansert i forbindelse med samarbeidsprosjekter der utenlandske selskaper er innblandet. For eksempel skal et norsk firma bygge et kraftverk. Plutselig kommer en myndighetsperson med krav om at det ukjent lokalt selskap skal ha en to prosent eierandel. Det er bare å gjette hvem som eier påheng-selskapet.
De siste tre årene har Sør-Sudans administrasjon trolig mistet over fem milliarder kroner gjennom korrupsjon og manglende kontroll. Regjeringen til president Salva Kiir varsler nå innstramninger. Det skal utarbeides en ny antikorrupsjonslov. Som et første tegn er 13 ulovlige veisperringer satt opp av politifolk og soldater for å tjene noen ekstra slanter i hovedstaden Juba blitt fjernet. Flere politioffiserer er arrestert rundt om i distriktene for å drive med utpressing og for å ta i mot ”gaver”.
Også i Mosambik er statsråder og embetsfolk blitt fengslet for korrupsjon uten at det virker særlig avskrekkende.
Kanskje folk med rang føler seg naturlig hevet over reglene som styrer andre.