
Laerdal Global Health og WHO utvider samarbeid:
Skal redde 50.000 liv i året
Det norske selskapet gir 12,5 millioner dollar til akuttberedskap ved sykehus i Afrika.
Støtten fra norske Laerdal Global Health går til et opplæringsprogram som skal styrke akuttberedskapen ved til sammen 1000 sykehus på det afrikanske kontinentet.
Sammen med Verdens helseorganisasjon (WHO) har Laerdal videreutviklet en del av programmet Basic Emergency Care (BEC).
Det annonserte de to aktørene under WHOs årskonferanse tirsdag kveld norsk tid. Konferansen holdes i den sveitsiske hovedstaden Genève.
Ved å utdanne flere helsearbeidere, har WHO og Laerdal et mål om å redde 50.000 flere liv hvert år med det nye programmet.

– Vi ser nå kraftige kutt i finansieringen til afrikanske land, det er en vridning vekk fra Afrika i bistanden. Det er desto større behov for satsing på det afrikanske kontinentet, sier styreleder Tore Lærdal i Laerdal til Panorama.
BEC ble startet opp i 2016 av WHO i samarbeid med Den Røde Kors-komiteen og Den internasjonale foreningen for akuttmedisin og har siden den gang utdannet titusenvis av helsearbeidere innen akuttbehandling.
Den nye kursmodellen Laerdal har bidratt til å utvikle, innebærer en hybrid variant som skal gjøre det lettere for helsearbeidere å kurses i akuttmedisin ved å delta i digital opplæring.
Kutter kostnader med 90 prosent
I lavinntektsland hvor det er stor mangel på helsepersonell, er det vanskelig å ta dem bort fra pasientene for videre opplæring. Den nye kursmodellen gjør det mulig å korte ned den fysiske delen av kurset fra fem til to dager.
– En annen viktig fordel med den nye kursmodellen er at den innebærer opplæringsmateriell som kutter kostnadene med 90 prosent, sier Lærdal.
Det nye utstyret skal også sikres at helsearbeidere kan få kontinuerlig trening ved sykehusene.
– Det har vært en stor utfordring med de tidligere undervisningsprogrammene at det ikke har vært god nok gjentrening på sykehuset.
Tidligere erfaring fra WHO viser at BEC-programmet har halvert dødsfall som følge av akutte skader, som trafikkskader, pustebesvær, fødselskomplikasjoner eller akutt infeksjon.
Bygger på suksesshistorie
Et Laerdal-støttet program i Tanzania, har også bidratt til å få ned mødre-dødeligheten med 75 prosent. Det nye programmet WHO og Laerdal nå satser på, bygges opp etter mye av den samme metodikken.
– Nå skal vi bygge gode case-eksempler og dokumentere effekten grundig, sier Lærdal.
Programmet skal rulles ut over 2-3 år på det afrikanske kontinentet, men starter så snart som mulig i Uganda, Tanzania og Etiopia.
Laerdal bidrar med 12,5 millioner dollar (rett under 130 millioner norske kroner) som er halvparten av budsjettet for å gjennomføre programmet.