Talibansoldater holder vakt etter en eksplosjon ved et tempel for sikher i Kabul 18. juni. Rundt 3000 menn samler seg nå i hovedstaden for å diskutere hvordan landet skal styres fremover. Ingen kvinner deltar på møtet.

Afghanistan:

Tusenvis av menn samlet for å meisle ut Talibans politikk

Flere tusen talibanere, alle menn, har samlet seg i et møte der framtiden for Afghanistan skal utformes.

Publisert Oppdatert

Makthaverne i Kabul har kommet med få detaljer om hva som foregår på den såkalte jirgaen, en tradisjonsrik samling av innflytelsesrike menn.

Det blir den største politiske mønstringen siden maktovertakelsen i fjor.

– Lydighet er det viktigste prinsippet i systemet. Vi må alle følge våre ledere i alle spørsmål på en oppriktig og sannferdig måte og bør høflig adlyde dem, sa møteleder Habibullah Haqqani i åpningstalen.

Møtet skjer en uke etter at et kraftig jordskjelv tok livet av mer enn 1000 mennesker og gjorde titusener hjemløse.

Jordskjelvet har ytterligere forverret situasjonen i Afghanistan, som allerede hadde store problemer etter at Taliban grep makten i fjor sommer.

Tjenestemenn fra USA skal etter planen møte høytstående Taliban-ledere i Qatar senere torsdag. Der skal muligheten for å gi slipp på noen av midlene som er frosset etter maktovertakelsen diskuteres.

En kilde i Taliban forteller til AFP at det blir åpnet for kritikk av regimet på jirgaen, som skal vare i tre dager.

Spørsmålet om jenters rett til å gå på skole blir trolig et betent tema.

– Kvinner trenger ikke delta

Men ingen kvinner får delta på møtet, sier visestatsminister Abdul Salam Hanafi. Det er det ikke behov for ettersom de vil være representert av sine mannlige slektninger, sier han.

– Kvinnene er våre mødre og søstre. Vi respekterer dem høyt. Når deres sønner er samlet, betyr det at de også er representert.

Siden Taliban tok makta i august har kvinner blitt nektet undervisning flere steder, mens andre har mistet jobbene sine.

Alle kvinner har fått ordre om å dekke seg til i offentligheten. Kun ansiktene kan synes.

Taliban har også forbudt ikke-religiøs musikk, bruk av menneskeskikkelser i reklame og beordret TV-kanalene til å stanse visningen av filmer og dramaserier som viser kvinner som ikke er tildekket.

Menn har fått beskjed om å bruke tradisjonelle klær og la skjegget gro.

Hver av Afghanistans mer enn 400 distrikter skal sende tre delegater til jirgaen. Byer, religiøse grupper og andre organisasjoner kan også sende representanter, noe som gjør at over 3000 blir samlet.

Forhåpninger

Den afghanske mediekanalen Tolo News har spurt vanlige afghanere hva de håper kommer ut av jirgaen.

– Vi ber dem om å finne en løsning på folks problemer og økonomiske utfordringer, sier Mohammad, som bor i Ghazni-provinsen.

– De bør danne en inkluderende regjering som involverer hele folket, sier Nabi al Rahman, også han bosatt i Ghazni.

Taliban stengte skolene for jenter over 12 år i september i fjor og fortsatt er rundt 80 prosent av Afghanistans tenåringsjenter stengt ute fra skolen.

Mange vanlige afghanere er opptatt av at jentene deres skal få mulighet til å studere. Slik som Mohammad Yousef, som bor i Wardak-provinsen.

– Jeg håper de tar den riktige avgjørelsen om åpningen av jenteskoler og stemmer for å åpne dem, sier han.

Første stormøte

De fleste høytstående embetsmenn og politikere i den forrige vestligstøttede regjeringen forlot Afghanistan i all hast da Taliban tok makten i august i fjor. Men den siste måneden har noen av dem vendt tilbake.

Blant dem er tidligere utdanningsminister Farooq Wardak. Også Dr. Abdullah Abdullah, som ledet den forrige regjeringen sammen med Adhaf Ghani, er nå i Afghanistan.

Det er foreløpig uklart om noen av de som hadde posisjoner i den forrige regjeringen vil delta på jirgaen i Kabul, men en talsmann for Taliban-regjeringen uttalte at «det vil delta innflytelsesrike personer fra alle provinser."

Det knytter seg altså visse forventninger til utfallet av møtet, men Torek Farhadi, analytiker og rådgiver for den tidligere regjeringen, er skeptisk.

Han sier til Arab News at dens betydning ville være symbolsk og at møtet neppe vil resultere i noe som kan bidra til å løse de massive problemene i landet.

– Afghanistan står overfor tre problemer akkurat nå: maktmonopol, begrensninger på kvinners rettigheter og bekymringer om ulik behandling av minoriteter. En jirga med 3000 utvalgte gjester fra Taliban vil ikke løse noen av disse problemene, og det vil heller ikke gi noen intern eller ekstern legitimitet til Taliban-regjeringen, sier han.

Kanskje kommer sjefen

Et stort spørsmål i afghanske medier er om Talibans øverste leder, Haibatullah Akhundzada, som ikke er blitt avfotografert i offentligheten siden maktovertakelsen, vil dukke opp.

Kun en håndfull uverifiserte lydklipp av hans taler er blitt offentliggjort siden august. Det er taler han skal ha holdt fra Kandahar, Talibans spirituelle hjemsted.

I forbindelse med jirgaen er det innført strenge sikkerhetstiltak i Kabul. Veier som leder til møteområdet er blitt sperret med veisperringer.

Oppdatert:

Taliban bekrefter at to gjerningsmenn er drept, etter at de åpnet ild mot deltakere av møtet fra et tak i nærheten.

En høytstående talsperson for Taliban-regjeringen, Zabiullah Mujahid, har sagt at situasjonen er under kontroll.

Opprørsgruppen National Resistance Front (NRF) har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Powered by Labrador CMS