Afghanistan, er ikke overraskende, verdens minst likestilte land, ifølge Global Gender Gap-rapporten.

Global Gender Gap-rapporten:

Verden er først likestilt om 131 år

Flere kriser har ført til at arbeidet med global likestilling mellom kjønnene har stanset opp. I Norge går det fortsatt framover.

Publisert Oppdatert

I dagens tempo kommer det til å ta 131 år før verden oppnår full likestilling mellom kjønnene, heter det i årets Global Gender Gap Report fra Verdens økonomiske forum (WEF).

Likestillingen har økt med 0,3 prosent det siste året, og WEF-direktør Saadia Zahidi kaller mangelen på fremskritt en grunn til øyeblikkelig handling.

– De siste årene har vært preget av store framskritt for likestilling i verden. Tidligere framskritt er avbrutt av koronapandemiens innvirkning på kvinner og jenter innen utdanning og arbeidsliv, etterfulgt av økonomiske og politiske kriser, skriver hun.

Norge nest best

Rapporten måler likestillingen i 146 land på fire områder: økonomisk deltakelse, muligheter, utdanning og politisk myndiggjøring. Siden første utgave av rapporten i 2006 har kjønnsforskjellene minket med 4,1 prosent.

Island er som i fjor øverst på lista, og er også det eneste landet WEF regner som mer enn 90 prosent likestilt. Norge hopper forbi Finland til andreplass, med 87,9 prosent likestillingsgrad – en økning på 3,4 prosent.

Bak Norge følger Finland, New Zealand, og Sverige – sistnevntes score har falt med 0,7 prosent. Tyskland, Nicaragua, Namibia, Litauen og Belgia utgjør resten av topp 10, mens Danmark er helt nede på 23. plass.

Vil ta 169 år å oppnå økonomisk likestilling

USA finner man nede på 43. plass, Kina på 107. plass. Bakerst på lista er ikke overraskende Afghanistan.

Selv om likestilling totalt sett kan oppnås i løpet av «bare» 131 år i dagens tempo, vil det ta hele 169 år å oppnå økonomisk likestilling og 162 år for å oppnå politisk likestilling. Når det kommer til utdanning ligger verden imidlertid godt an, og i dagens tempo vil det ta 16 år før man er likestilt.

– Raskere framskritt mot kjønnsmessig likestilling vil ikke bare forbedre forholdene for kvinner og jenter, men også være positivt for økonomier og samfunn i et bredere perspektiv, skriver Saadia Zahidi.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS