En jente står utenfor et hus i Spera-distriktet i Khost som ble ødelagt av jordskjelvet. Minst 1.000 døde, og det ventes at tallet vil stige.
En jente står utenfor et hus i Spera-distriktet i Khost som ble ødelagt av jordskjelvet. Minst 1.000 døde, og det ventes at tallet vil stige.

Taliban ber om nødhjelp etter katastrofalt jordskjelv

Taliban ber det internasjonale samfunnet om hjelp etter det voldsomme jordskjelvet som krevde minst 1.000 menneskeliv i Afghanistan, ifølge BBC.

Publisert Oppdatert

Bistandsorganisasjoner, naboland og land hjelper til, sier den høytstående Taliban-tjenestepersonen Qahar Balkhi, men hjelpen «må skaleres opp veldig mye, fordi dette er et katastrofalt jordskjelv som vi ikke har opplevd på flere tiår», melder kanalen.

Ifølge Balkhi har ikke Taliban-regjeringen midler til å gi folk hjelpen de trenger.

Tallet på døde og skadde ventes å stige etter skjelvet som rammet det østlige Afghanistan natt til onsdag i nærheten av byen Khost. I tillegg til de 1.000 som allerede er bekreftet omkommet, meldes det at minst 1.500 er skadd.

FN anslår at nesten 2.000 hjem ble ødelagt i jordskjelvet.

Mangler det meste

Terje Watterdal, som er landdirektør for Afganistankomiteen sier til TV2 helsevesenet i Afghanistan mangler det meste, en situasjon som er blitt kraftig forverret etter at vestlige land har stansen mye av den langsiktige bistanden.

– Helsevesenet er skadeskutt. Det er veldig lite kapasitet. Det kommer til å være enorme behov for medisiner og helsefagfolk fremover. Det er det mangel på i Afghanistan, sier Watterdal.

Afghanistankomitten, som har over 800 ansatte i Afghanistan, jobber i med helse og utdanning i Ghazni og Paktia, to av naboprovinsene til Paktika. Watterdal skriver på epost til Bistandsaktuelt at Afghanistankomiteen allerede har deltatt på krisemøter med FN og afghanske myndigheter både i Kabul og Khost-provinsen.

– Vi har satt det mobile kirurgiske helseteamet, med base i Paktia, i beredskap. Vi vil også tilby to av våre leger i helseavdelingen til de som styrer redningsarbeidet, samtidig som vi kommer til å tilby fysisk rehabilitering for skadde gjennom de kvinnelige og mannlige fysioterapeutene ved skolene i Paktia og Khost. Det er det vi kan bidra med for øyeblikket, men vi ser an situasjonen for å se om det er mer vi kan bidra med, skriver Watterdal.

USA lover å hjelpe

Også USA sier de vil hjelpe til.

– President Biden følger med på utviklingene og har instruert USAID og andre føderale regjeringspartnere til å vurdere hvilke av USAs mulige tiltak som vil hjelpe de rammede mest, sier Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Nate Sullivan med henvisning til USAs statlige nødhjelpsorganisasjon.

Utenriksminister Antony Blinken la til at amerikanerne er i kontakt med humanitære organisasjoner i Afghanistan som støttes av USA.

Jordskjelvet skjer nesten ett år etter at Biden-administrasjonen gjorde slutt på 20 år med militært nærvær i Afghanistan. Islamistbevegelsen Taliban tok raskt over kontrollen i landet.

Også Norge bidrar

Norge skal også bidra med fem millioner kroner gjennom Røde Kors-bevegelsen for å bistå med umiddelbar livreddende hjelp, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.

– Det er forferdelig å se hvor hardt rammet det afghanske folk er av jordskjelvet øst i landet. Situasjonen er kritisk, og det haster å redde folk ut av ruinene, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt, ifølge pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS