En lærer er midt i undervisningen på en statlig ungdomsskole i Kabul. Kvinnelige lærere og kvinnelig ansatte i helsesektoren er de eneste som i dag får lov til å jobbe av Taliban.

Afghanistan:

– Jeg ble spurt om et mannlig familiemedlem kunne erstatte meg

Taliban ber kvinner i finansdepartementet om å la menn i familien ta over jobbene deres. Og det mens Afghanistans økonomi kollapser.

Publisert Oppdatert

Taliban har bedt kvinnelige ansatte i Afghanistans finansdepartement om at menn i familien kan ta over jobben deres. Saken ble først omtalt i The Guardian.

Kort tid etter at Taliban tok makten i 2021, ble kvinner som jobbet i regjeringen, sendt hjem fra jobb. Siden da er kvinnene blitt betalt lavere lønn for å ikke jobbe.

Nå forteller flere kvinner til The Guardian at de er blitt oppringt av tjenestemenn i Taliban som spør om ikke de kvinnelige ansatte kan sende en mann til å ta deres plass.

«Maryam» (37), forteller at hun fikk en telefon fra HR-avdelingen i Afghanistans finansdepartement, hvor hun har vært leder de siste årene og ansatt i mer enn 15 år.

– Jeg ble bedt om å introdusere et mannlig familiemedlem som kunne erstatte meg i departementet, slik at jeg kunne bli sagt opp, forteller hun til The Guardian.

Over 60 kvinner

Maryam har mastergrad i økonomi og ledelse, og er svært frustrert over arbeidssituasjonen sin:

– Hvordan tenker de at jeg bare kan finne en annen som kan erstatte meg? Kommer han til å jobbe like effektivt som jeg har gjort i så mange år? Dette er en vanskelig og teknisk stilling som jeg ble opplært til og har mange års erfaring i. Og selv om en mann sikkert vil kunne gjøre det samme arbeidet til slutt, hva skjer med meg da?

Maryam var, før Taliban tok over, sjef for Finansdepartementet. Hun forteller at siden Taliban kom til makten, har de redusert inntekten hennes fra 670 dollar i måneden, til 135 dollar.

Som følge av Talibans overtakelse er landet nå i en alvorlig økonomisk og humanitær krise, og ifølge tall fra FN lider over 20 millioner afghanere av akutt sult. Over ni millioner mennesker er også drevet på flukt som følge av Talibans styresett.

– Jeg har ikke engang råd til sønnen min sine skolepenger. Når jeg stilte spørsmål ved dette, ba en tjenestemann meg om å gå ut av kontoret hans og at jeg ikke kunne stille spørsmål ved nedtrapping i stillingen min, sier Maryam.

Hun forteller at over 60 andre kvinner i departementet har fått lignende forespørsler fra talibanske tjenestemenn. En annen kvinne, som ønsker å være anonym, forteller følgende til den britiske avisen:

– Arbeidsmengden på kontoret har økt, og nå ønsker de å ansette en mann i stedet for oss.

Kvinner tilhører menn

I mai sa Sima Bahous, sjefen for FNs organisasjon for kvinners rettigheter og likestilling (UN Women), at de nåværende restriksjonene for kvinner i arbeidslivet i Afghanistan har kostet landet opp mot én milliard dollar – altså fem prosent av Afghanistans BNP.

I en rapport fra Human Rights Watch fra januar tidligere år kom det frem at Talibans overtakelse har hatt en svært ødeleggende effekt på rettighetene til afghanske kvinner og jenter. Nesten alle kvinnene i spørreundersøkelsen til organisasjonen fortalte at de var blitt arbeidsløse – kun kvinner ansatt i helsesektoren og lærere fikk lov til å fortsette i jobben sin.

Sahar Fetrat, som forsker på kvinnerettigheter ved Human Rights Watch, er ikke overrasket over beskjeden mange afghanske ansatte i offentlig sektor nå får. Organisasjonen har det siste året dokumentert Talibans ugjerninger mot kvinner siden de tok over Afghanistan.

– Under Talibans hat mot kvinner, tilhører kvinner menn. De er deres eiendom og et objekt som representerer familiens ære, forteller Fetrat til The Guardian, og fortsetter:

– Derfor, som i dette tilfellet, gir Talibans tjenestemenn kvinners jobber og titler til kvinnenes mannlige slektninger.

Powered by Labrador CMS