Tivoli og parker er fra nå av forbeholdt menn i Afghanistan, det har landets makthavere Taliban bestemt.

Taliban nekter kvinner adgang til parker og tivoli

Afghanske kvinner får ikke lenger adgang til badehus, treningssentre, parker eller tivoli, bekrefter landets makthavere Taliban.

Publisert

Forbudet mot å oppsøke et av de tradisjonelle offentlige badehusene, kjent som hamam, blir innført selv om kvinner og menn alltid har vært atskilt i dem.

– Alle hus har i dag et baderom, så dette er ikke viktig for kvinner, sier en talsmann for Departementet for forebygging av last og fremme av dyd, Mohammad Akif Sadeq Mohajir.

Noe alternativ til treningssentre fins derimot ikke for afghanske kvinner, som må dekke seg til med hijab eller burka når de forlater hjemmet.

Sterke reaksjoner

– Treningssentre blir stengt for kvinner fordi trenerne der er menn, og noen av sentrene var også åpne for både kvinner og menn, sier talsmannen.

Forbudet vekker sterke reaksjoner. En video i sosiale medier, som rett nok ikke er verifisert, viser en gruppe kvinner som med ryggen til kamera protesterer mot forbudet.

– Det er et treningssenter for kvinner, alle trenerne der er kvinner. Dere kan ikke forby alt for oss, har vi ingen rettigheter, sier en av kvinnene i videoen.

Les også: – Talibans politikk ødelegger kvinners og jenters liv

Stenges inne

De nye forbudene føyer seg inn i rekken av tiltak fra Talibans side for å stenge afghanske kvinner ute fra det offentlige rom og blir sett på som løftebrudd ettersom bevegelsen først lovet et mer moderat styre enn da de forrige gang hadde makten i Afghanistan.

De fleste kvinnene som var ansatt i offentlig sektor, har imidlertid mistet jobben siden Taliban overtok i august i fjor, eller blir betalt for å holde seg hjemme.

Afghanske kvinner har heller ikke lenger anledning til å reise alene, men må være i følge med en mannlig slektning. I store deler av landet får jenter i tenåringsalderen heller ikke lenger gå på skole.

Les også: – Jeg ble spurt om et mannlig familiemedlem kunne erstatte meg

Powered by Labrador CMS