En gutt ser på en flokk døde geiter nordøst i Somalia. Landet har de siste årene blitt rammet av flere alvorlige tørkeperioder, og det opplever nå den verste tørken på 40 år.
En gutt ser på en flokk døde geiter nordøst i Somalia. Landet har de siste årene blitt rammet av flere alvorlige tørkeperioder, og det opplever nå den verste tørken på 40 år.

Unicef:

En halv million somaliske barn kan sulte i hjel bare på få uker

Over 500 000 barn mellom 6 måneder og 5 år kan komme til å sulte i hjel i løpet av de kommende ukene om de ikke får mer hjelp, advarer Unicef.

Publisert Oppdatert

Flere FN-organisasjoner er bekymret over situasjonen i det østafrikanske landet, der over en halv million barn står overfor akutt, livstruende underernæring.

– Barn dør allerede, sa talsperson for FNs høykommissær for flyktninger James Elder på en pressekonferanse i Genève denne uka.

Han forteller at partnerne deres melder om fulle hjelpesentre, og at mange kritisk syke barn derfor må få behandling på gulvet.

– Disse barna er usedvanlig sårbare. Alvorlig underernærte barn har opptil elleve ganger så stor sannsynlighet for å dø av diaré og meslinger enn godt ernærte barn, sier Elder.

FN advarte om dramatisk hungersnød i Somalia i forrige uke, og også Røde Kors har nylig advart om at millioner av mennesker på Afrikas Horn ikke vet hvordan de skal få sitt neste måltid.

Også i fjor var situasjonen i Somalia kritisk: 340 000 barn trengte da behandling for alvorlig og akutt underernæring.

Men i år er tallet altså mye høyere.

Fire år med tørke og flere år med vold og konflikt har påvirket matforsyningen over hele Somalia, som har rundt 16 millioner innbyggere.

Somalia er spesielt hardt rammet fordi landet importerte minst 90 prosent av kornet sitt fra Ukraina og Russland før Russland invaderte Ukraina.

Powered by Labrador CMS