Motorsykkeltaxisjåfører venter på kunder i Nairobi, tirsdag 16. august 2022. Etter tilløp til uroligheter, var den kenyanske hovedstaden i all hovedsak rolig en dag etter at visepresident William Ruto ble erklært som valgvinner foran mangeårige opposisjonspolitiker Raila Odinga.

Fem på gata i Nairobi:

– Jeg vet Ruto vil levere på sine valgløfter

Taxisjåfør Vincent Kasali tror Kenyas nyvalgte president vil gjøre livet hans bedre. Butikkeier Alice Wahito mener William Ruto vil gjøre en bedre jobb enn sine forgjengere. Men sikkerhetsvakt Martin Nadwa tror ikke valget vil bidra til endring på noe nivå. Vi har snakket med kenyanere på gata om presidentvalget.

Publisert Oppdatert
Martin Nadwa, sikkerhetsvakt.

– William Ruto vil ikke bidra til noen endring i våre liv. Han er blitt et symbol for dårlig lederskap og en yppersteprest for korrupsjon, sier Martin Nadwa når Bistandsaktuelt møter han på gata i sentrum av den kenyanske hovedstaden.

Nadwa, som jobber som sikkerhetsvakt i Nairobi, påpeker at Ruto, i perioden som visepresident under avtroppende president Uhuru Kenyatta, er beskyldt for korrupsjon.

– Rutos presidentskap vil ikke endre Kenya på noe nivå. Ved å velge han til president, har kenyanerne nettopp styrtet seg selv ned i et dypt hull. Jeg har stemt ved de tre siste valgene, og livet mitt har ikke blitt noe bedre. Jeg er fortsatt en vanlig sikkerhetsvakt.

Omstridt valgresultat

William Ruto er utropt til vinner av forrige ukes presidentvalg.

Ifølge Kenyas valgkommisjon fikk Ruto 50,49 prosent av stemmene, mens mangeårig opposisjonspolitiker og utfordrer Raila Odinga fikk 48,85 prosent. Men kunngjøringen var omstridt og fire av kommisjonens sju medlemmer ville ikke godta resultatet.

Etter at valgresultatet ble kjent mandag, brøt det ut protester flere steder i landet. Her brenner tilhengere av presidentkandidat Raila Odinga dekk i den uformelle bosettingen Kibera, i Kenyas hovedstad Nairobi. Tirsdag stilnet protestene, men mange kenyanere er fortsatt opprørte og forbereder seg på en periode med stor usikkerhet. Tidligere valg har utløst blodige opptøyer som følge av anklager om valgfusk.

Odinga har vært en av Kenyas ledende politikere i en årrekke, og det gode forholdet mellom ham og avtroppende president Uhuru Kenyatta beskrives som en bemerkelsesverdig politisk kuvending. Kenyatta har nemlig støttet Odinga i stedet for sin egen visepresident. Odinga, som ifølge valgkommisjonen altså har tapt presidentvalget, kaller resultatet en parodi og sier han vil gjøre alt for å få det annullert.

– En grov ignorering av Kenyas grunnlov, sa Odinga ifølge NTB, og la til at han vil prøve alle juridiske muligheter for å få valgresultatet omstøtt.

– Jeg vet han vil levere

Vincent Kasali, taxisjåfør.

Taxisjåfør Vincent Kasali sier til Bistandsaktuelt at han tror William Ruto i presidentkontorene vil gjøre livet til vanlige kenyanere bedre.

– Han har lovet å sette 50 milliarder shilling (vel 4 milliarder kroner) i et fond øremerket små og mellomstore bedrifter. Et slikt Biashara-fond vil gi oss muligheter til å vokse.

Taxisjåføren ønsker seg et bedre utdanningsystem, slik Ruto lovet i valgkampen, og sier han håper Ruto vil avskaffe systemet med kompetansebaserte læreplaner (CBC).

– Systemet har skapt så mye trøbbel for foreldre og barn, sier Kasali.

– Også håper jeg han vil innfri sine løfter om en nasjonal helseforsikring (NHIF), så vi får et universelt helsevesen for alle i landet.

Alice Wahito, butikkeier.

Butikkeier Alice Wahito forteller at hun er en varm tilhenger av William Ruto.

– Jeg vet at han vil levere på sine løfter, som å iverksette en nedenfra-opp økonomisk modell, blant annet ved å etablere fond for små og mellomstore bedrifter, sier Wahito.

Overfor Bistandsaktuelt påpeker Wahito at Ruto har verdifull erfaring, både som minister for landbruk og for høyere utdanning.

– Jeg tror han vil bekjempe arbeidsløsheten ved å skape jobber for kvinner og unge mennesker. Jeg er helt sikker på at han vil gjøre det bedre enn sine forgjengere.

– Ny sheriff i byen

Etter at valgresultatet ble kjent, tok folk til gatene flere steder i landet. Protestene stilnet raskt, men mange kenyanerne forbereder seg nå på en periode med stor usikkerhet. Tidligere valg har utløst blodige opptøyer, som følge av anklager om valgfusk.

Selv om han avviser resultatet, oppfordret Raila Odinga – som før valget ledet på meningsmålingene – alle kenyanere til ikke å ta loven i egne hender.

Valgvinner Ruto har på sin side uttalt at han lover å samarbeide med alle parter og at «det ikke er rom for hevn», en uttalelse ment for å dempe en spent situasjon.

Kenyas påtroppende president William Ruto under en pressekonferanse i visepresidentens residens i Nairobi, Kenya onsdag 17. august 2022.

«William Ruto fungerer allerede som president», skriver Macharia Gaitho i en kommentar i avisa The Nation i dag. Han mener Rutos offentlige opptredener siden han ble erklært valgvinner, er utformet for å tydeliggjøre bildet av en mann med kontroll.

«Da han var vertskap for Kenya Kwanza-valgte ledere ved sin residens i Karen, refererte han ikke en eneste gang til høyesterettsbegjæringen som Odinga forventes å sende inn for å utfordre valgresultatet (...). I stedet dvelet Ruto ved noen av sakene han vil få på sitt bord når han flytter fra Karen Road til State House Road», skriver kommentatoren.

Macharia Gaitho påpeker også at William Rutos hovedmål nå, er å demonstrere at det er en ny sheriff i byen, helt klar til å overta presidentembetet.

Jonah Ochieng, lærer.

– Bedre helsetjenester, mindre korrupsjon

– Selv om jeg stemte på Raila Odinga som president, ønsker jeg å tro at William Ruto vil gjøre noe med levekostnadene ved å senke prisene på mat og drivstoff, sier Jonah Ochieng når Bistandsaktuelt møter ham i sentrum av Nairobi.

Også han påpeker at han håper den nye presidenten vil avskaffe systemet med kompetansebaserte læreplaner (CBC).

– Det ikke bare er dyrt for foreldrene, men også helt unødvendig for våre barn, økonomien tatt i betraktning, sier barneskolelæren.

Paul Muthoni, gateselger

På Kijabe Street møter Bistandsaktuelt gateselgeren Paul Muthoni.

Som flere andre Bistandsaktuelt har snakket med etter valget, trekker også Muthoni fram viktigheten av at det etableres et fond for små og mellomstore bedrifter.

Men gateselgeren er aller mest opptatt av helsetjenester for alle.

– Den nyvalgte presidenten William Ruto bør slå hardt ned på korrupsjonen i dette landet, noe som sviktet under avtroppende president Uhuru Kenyatta. Men mest av alt ønsker jeg at han skal innføre universelle helsetjenester, ved å finansiere nasjonal helseforsikring og gjøre den tilgjengelig for alle, sier Muthoni.

Powered by Labrador CMS