Afrika, oktober 2019: Det har regnet unormalt mye i flere afrikanske land denne høsten. Eksempelvis kom det dobbelt så mye nedbør i Den sentralafrikanske republikk i oktober i år som oktober-gjennomsnittet for de ti foregående årene. Kart: Meteorologisk institutt / Det europeiske værsenteret (ECMWF)

Krevende værdata for Sentral-Afrika

Det kom dobbelt så mye regn i Den sentralafrikanske republikk som normalt i oktober i år, men Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt kan ikke fastslå at klimaendringer er årsaken.

Publisert

Nedbørsmengdene i Den sentralafrikanske republikk mellom 1950 og 1980 hjelper oss lite om vi ønsker å si noe vesentlig om hvordan klimaet har endret seg

Det er krevende å si noe meningsfullt om hvorvidt flommen som har rammet folk i Bangui handler om klimaendringer, ifølge Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt. Men med modellberegninger kan seniorforskeren likevel fastslå at det har regnet mer enn normalt.

- I oktober var det opp mot dobbelt så mye nedbør i Den sentralafrikanske republikk som oktober-gjennomsnittet for de siste 10 årene, sier Benestad.

Han er seniorforsker ved Avdeling for modell- og klimaanalyse ved Meteorologisk institutt og har hentet ut værdata for landene rundt Ekvator for oktober-måned.

Mer regn enn normalt

Bakgrunnen for Bistandsaktuelts henvendelse til Meteorologisk institutt er flommen som har rammet Afrikas Horn og deler av Sentral-Afrika de siste månedene.

I Somalia og Kenya er hundretusener på flukt, og i Sør-Sudan kan opp mot en million mennesker være rammet av de uhåndterlige vannmassene.

Ifølge Greenpeace har minst fjorten afrikanske land opplevd økt regn, og i Den sentralafrikanske republikk, inkludert hovedstaden Bangui, er minst 100 000 mennesker rammet av flom og oversvømmelser.

- Det har regnet mye, men ikke voldsomt mye, så hvorfor det har vært flom i Bangui er vanskelig å stadfeste, sier Benestad og fremholder at det ikke holder å se på hvor mye regn som falt i løpet av én måned.

- Vi må også se på hvordan dette regnet kommer. Er det spredt ut over flere uker, med jevnt regn hver dag, vil det ha en helt annen effekt enn store mengder styrtregn. Kommer det mye regn i løpet av en kort periode er sannsynligheten større for flom og oversvømmelser.

Men dette kan også handle om høy vannføring i elver, påpeker forskeren.

- Jeg ser jo at det har kommet vesentlig mer regn i områdene øst for Den sentralafrikanske republikk, så det kan ha bidratt til høy vannføring i elver.

Hadley-sirkulasjonen

Benestad forklarer at dataene han har hentet ut fra Det europeiske værsenteret (ECMWF) viser at nedbøren over det afrikanske kontinent i oktober var relativt normal for årstiden.

- Mesteparten av regnet har kommet i det tropiske beltet, der det er regnskog. Som vanlig er det tørt i Sahara og lenger sør. Det har vært mest nedbør på vestkysten, innerst i Guineabukta og i østlige deler av Kongo, men også Rwanda og deler av Tanzania og Kenya har hatt mye regn.

Det store bildet er at dette er ganske normalt i regntiden rundt Ekvator, Forklarer Benestad, men påpeker at det selvfølgelig er lokale forskjeller - som at det har regnet mer enn normalt i deler av Den sentralafrikanske republikk.

Han forteller at det er Hadley-sirkulasjonen som skaper et skybelte med mer nedbør langs ekvator, og som også bidrar til tørke lenger nord og lenger sør.

- Den vestafrikanske monsunen har nok bidratt til nedbøren vi ser i Guinea-bukta og på vestkysten, mens værfenomenet Indian Ocean Dipol har bidratt til å påvirke nedbøren over Afrikas Horn.

Han forteller at Afrika-værkartet han har generert ved hjelp av data fra ECMWF er laget ved å sette sammen værvarsler og satellittmålinger som estimerer nedbør.

- Dette er altså ikke konkrete målinger slik vi er vant til i Norge, men beregninger basert på værvarsler. De gir oss ikke «sannheten» om mengden nedbør, men kan likevel være verdifulle fordi de gir et inntrykk av situasjonen, sier Benestad.

Ufullstendige data

Han forklarer at de konkrete nedbørsmålingene han har tilgang til fra den Sentralafrikanske republikk slutter på 1980-tallet, og påpeker at godt datagrunnlag er helt vesentlig for å ta gode beslutninger om klimaendringer og klimatilpasning.

- Dette er et krevende område å hente værdata fra. Nedbørsmengdene i Den sentralafrikanske republikk mellom 1950 og 1980 hjelper oss lite om vi ønsker å si noe vesentlig om hvordan klima eller værmønstre eventuelt har endret seg siden den gang. Problemet med flere afrikanske land er at det gjøres lite målinger, og at de dataene som finnes er av varierende kvalitet.

Han forteller at det ofte er det snakk om korte måleserier med store huller, som ikke strekker seg frem til dags dato.

- Men modellberegningene jeg har hentet ut for oktober-måned kan likevel si med ganske stor sannsynlighet at det har regnet mer i Den sentralafrikanske republikk i oktober i år enn det har gjort de ti siste årene. Modellen viser at det ikke har vært så mye regn nord i landet, mens det i sør - i grenseområdene mot DR Kongo og Republikken Kongo - har kommet mer enn 300 mm nedbør bare i oktober-måned.

Powered by Labrador CMS