
Generalen som arresterte Moland og French anklages for gullsmugling
Brigadegeneral Jean-Claude Kifwa sørget for at Joshua French og Tjostolv Moland ble arrestert og stilt for en militærdomstol i Kisangani. Nå anklages han av FN-eksperter for å være innblandet i ulovlig handel med gull og elfenben. Kifwa «beskytter» en beryktet væpnet milits som raner, voldtar og dreper. Og han får betalt i gull.
FNs ekspertgrupper for DR Kongo* skriver i sin årlige rapport til FNs sikkerhetsråd at de er blitt fortalt at «Kifwa ikke blir straffeforfulgt fordi han er fetteren til president Kabila».
Brigadegeneral Jean-Claud Kifwa, også kjent som Tango Tango, er øverste kommandant for de kongolesiske styrkene i provinsen Orientale, som dekker hele den nordøstelige delen av DR Kongo. Etter det Bistandsaktuelt erfarer skal han også tidligere hatt kontakt med den beryktede ugandiske opprørslederen Joseph Kony og hans Herrens Motstandshær (LRA).
Satte i gang jakten på nordmennene
General Kifwa sa, ifølge Aftenposten 13. august 2009 , at han møtte French og Moland to ganger før drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Først i byen Bunia, og da de var på vei ut av byen Kisangani, noen timer før drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Da han senere hørte at sjåføren var drept satt han i gang jakten på de to nordmennene. Generalen ble intervjuet flere ganger i forbindelsen med rettsakene i Kisangani.
Den 27. april 2009 krysset de to norske eks-soldatene grensen mellom Uganda DR Kongo på en motorsykkel ved grenseovergangen Kasindi. Målet for turen var diamantbyen Kisangani. Nøyaktig hva de to skulle i byen er fortsatt uklart, men i løpet av de tre dagene de oppholdt seg der introduserte de seg flere ganger med ID-kort fra det norske forsvaret. Det har også kommet frem at de to nordmennene drev sikkerhetsselskapet SIG Uganda i hovedstaden Kampala.
På grunn av id-kortene ble de to nordmennene betraktet som militære, og kongolseske myndigheter valgte å holde de to i militær varetekt. De første ukene ble de holdt i militætribunalets svært kummerlige garasje, før de ble flyttet til sentralfengselet i Kisangani, i vente på en militær rettsak.
Rettssaken i slutten av august og september 2009 ble kaotisk. På dag én ble de to norske fangene paradert gjennom Kisangani til fots, mens de ble hetset av en rasende folkemasse. Moland og French var tiltalt for både drap og spionasje, men nektet straffskyld. I den første rettsrunden ble de to dømt for drapet, og for spionasje til fordel for Norge. Saken har vært anket i to rettsrunder, men kongolesiske militærmyndigheter har aldri sett bort fra spionasjeanklagene.
Da Moland ble funnet død på cellen i august i fjor, satt de to nordmennene i militærfengselet Ndolo i hovedstaden Kinshasa.
Fryktet
FN´s ekspertrapport mener Brigadegeneral Kifwa og andre seniorkommandanter i Kisangani-regionen beskytter den væpnede gruppen Mai Mai Morgan. Den ledes av Paul Sadala (alias Morgan), og er aktive i området rundt naturreservatet Okapi Fauna Reserve. Morgan er beryktet for snikskyting av elefanter, men utover fjoråret angrep hans menn også flere gullgruver. I et tilfelle i Sohuma 22. oktober ble seks kvinner voldtatt og 50 personer tatt som gisler. De ble først løslatt etter å ha forhandlet om penger og gull.
FN-ekspertene oppdaget at få mennesker var villig til å snakke åpent om brigadegeneral Kifwa «på grunn av hans metoder».
Kifwa ble i 2007 flyttet fra jobben som sjef for presidentgarden, Republican Guard, til toppstillingen i Orientaleprovinsen. Allerede året etter nevnes Kifwa i en rapport skrevet av Utenriksdepartementet i Washington om brudd på menneskerettigheter i DR Kongo. Kifwes sikkerhetsvakter hadde arrestert og kledd av to militære dommere og banket dem opp foran deres familier før de ble tatt med til den lokale militærbasen der de igjen ble slått. Neste dag ble de vist fram for en militærparade som Kifwa organiserte. Dommernes «forbrytelse» var at de mente at to saker burde ha gått for en sivil og ikke en militær domstol. De ble innlagt på sykehuset.
Ekspertgruppen fra FN fikk bekreftet fra flere kilder at Kifwa gir Morgan beskyttelse. Samtidig gir Kifwas soldater Mai Mai-gruppen våpen og ammunisjon i bytte mot gull. Tidligere skal de ha handlet elfenben. Den ulovlige elfenbenhandelen skal ha foregått gjennom Kisangani.
I januar 2013 ransaket kongolesisk politi, hær og etterretningstjeneste Morgans hus i Kisangani og arresterte flere medlemmer av familien. Men neste dag sørget offiserer fra hæren for at de ble sluppet fri.
Gull til Uganda
98 prosent av alt gull som er produsert i DR Kongo blir smuglet ut av landet. Gullet har en verdi på rundt 2,4 milliarder kroner. Nesten alt gull som omsettes i nabolandet Uganda er eksportert ulovlig fra DR Kongo.
Ifølge United States Geological Survey produserer DR Kongos individuelle gullgravere rundt 10000 kilo i året. Men offisielt ble det mellom januar og oktober 2013 eksportert kun 180 kilo.
Regjeringen går dermed glipp av titalls millioner av dollar i skatteinntekter samtidig som de «tolererer et system som finansierer væpnede grupper i DR Kongo», mener ekspertene.
Opprørsgrupper
FN-ekspertene mener at også opprørsgruppene Allied Democratic Forces (ugandisk) og FDLR (rwandisk) med baser i det østlige DR Kongo finansierer deler av virksomheten gjennom smugling av gull. Begge disse gruppene er ansvarlig for omfattende overgrep mot sivilbefolkning. ADF bruker halshugging, mens FDLR både dreper og voldtar sivile. I tillegg kommer gullsmuglingene til en rekke andre væpnede grupper, ofte i ledtog med regjeringssoldater.
Det meste av gullet blir smeltet ned og videreforedlet i Kampala, Uganda. Mye av gullhandelen i Uganda opererer nå ulovlig på det svarte markedet. Det meste av det kongolesiske gullet havner til slutt i De forente arabiske emirater eller i Libanon.
* FNs ekspertgruppe for DR Kongo utnevnes hvert år av Sikkerhetsrådet. Deres mandat er å kartlegge virksomheten til væpnede grupper i landet, og ulovlig handel med mineraler og naturressurser. De anbefaler at bestemte personer blitt satt på en sanksjonsliste av FN. De leverte rapporten for 2013 til FNs sikkerhetsråd i slutten av januar.