Marburg-viruset har en dødelighet på opptil 88 prosent. Nå er sykdommen påvist både i Tanzania og i Ekvatorial-Guinea – på hver sin side av det afrikanske kontinent. Bildet er tatt i Uige-provinsen i Angola, som i 2005 opplevde det mest dødelige MVD-utbruddet.

Ebola-lignende virus påvist både i Vest- og i Øst-Afrika

Ni mennesker er bekreftet døde i Ekvatorial-Guinea, fem i Tanzania. Marburg-viruset er svært smittsomt og kan ha en dødelighet på opp mot 88 prosent, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Publisert Oppdatert

Minst fem mennesker med Marburg-virussykdom (MVD) har mistet livet i Tanzania, ifølge The Guardian. Sykdommen tilhører en sykdomsgruppe som forårsaker blødningsfeber og er forbundet med høy dødelighet.

– Resultater fra vårt folkehelse-laboratorium har bekreftet at denne sykdommen er forårsaket av marburgviruset, sier helseminister Ummy Mwalimu, ifølge NTB.

Tanzanias myndigheter har sendt et beredskapsteam til området hvor smitten er oppdaget. Der er 161 personer identifisert som utsatt for smitte gjennom kontakt-sporing, ifølge en pressemelding fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Nabolandene har trappet opp overvåkingen, men ifølge The Guardian er det ennå ikke meldt om tilfeller utenfor Kagera, regionen som grenser både til Burundi og Rwanda.

Men på den andre siden av det afrikanske kontinent, i Ekvatorial-Guinea, melder WHO nå om at ni mennesker også der er døde av virussykdommen.

Siden dét sykdomsutbruddet ble bekreftet der i slutten av februar, er det rapportert om nye åtte laboratoriebekreftede tilfeller av sykdommen. Det betyr totalt ni bekreftede tilfeller og 20 sannsynlige tilfeller i det vestafrikanske landet.

– For tidlig å si om det er tilfeldig

Smitte mellom mennesker skjer først og fremst ved kontakt med kroppsvæsker som blod, slim eller spytt. Det antas at smitte også kan overføres som dråpesmitte. Men det kan også spres via for eksempel sengetøy eller klær påført ulike kroppsvæsker. Helsepersonell er tidligere smittet under pasientbehandling og gravseremonier som involverer direkte kontakt med den avdøde, kan også bidra til overføring av viruset.

Av de åtte nye tilfellene ble to rapportert fra provinsen Kié-Ntem, fire fra Litoral og to fra Centre-Sur-provinsen. Områdene ligger om lag 150 kilometer fra hverandre, som ifølge WHO antyder at viruset kan ha spredt seg innad i Ekvatorial-Guinea.

Paul Fife, leder for Norads helseseksjon.

– Det er for tidlig å si om det er tilfeldig at Marburg nå er påvist både i Øst- og i Vest-Afrika, sier Paul Fife, som leder helseseksjonen i Norad.

Til Panorama forklarer han at både Tanzania og Ekvatorial-Guinea vurderes av WHO som høyrisiko-land for nye utbrudd av infeksjonssykdommer.

– At Tanzanias folkehelseinstitutt fanget opp dette nye utbruddet understreker nødvendigheten av at alle land har et godt overvåkning- og smittevernsystem. Norge og resten av verden må være forberedt på nye epidemier og pandemier, sier Fife.

WHO: Dødelighet på opp mot 88 prosent

Diagnosen Marburg-virussykdom (MVD) kan være vanskelig å stille tidlig i forløpet, blant annet fordi symptomene er ganske like de en finner ved malaria, tyfoidfeber og denguefeber, samt andre blødnings-febersykdommer som Lassafeber og Ebola.

Sykdommen begynner brått, med høy feber, sterk hodepine og alvorlig ubehag.

Alvorlig vannaktig diaré, magesmerter og kramper, kvalme og oppkast kan begynne på den tredje dagen. Alvorlige blødning kan oppstå mellom fem og syv dager, melder WHO i en pressemelding. Sykdommen gjør at kroppens blødningskontroll blir forstyrret og det oppstår ukontrollerte blodpropper og blødninger i hele kroppen.

I dødelige tilfeller inntreffer døden oftest mellom åtte og ni dager etter symptomdebut.

Det finnes ingen vaksine eller antivirale legemidler som er godkjent til behandling, og viruset kan ha en dødelighet på opp mot 88 prosent, ifølge WHO.

Viruset antas å stamme fra en flaggermusart, og sykdommen ble først påvist som følge av to utbrudd knyttet til laboratoriearbeid med forsøksaper fra Uganda i 1967. Det største utbruddet i nyere tid krevde 300 menneskeliv i Angola i 2005.

Powered by Labrador CMS