En varebil kjører rundt for å spre bevissthet om ebolautbruddet i Kampala, Uganda, 27. oktober 2022. Arkivfoto: Abubaker Lubowa / Reuters / NTB

Uganda har ebolautbruddet under kontroll

Det panafrikanske helseorganet Africa CDC sier ebolautbruddet i Uganda er under kontroll. Det er 39 dager siden siste bekreftede tilfellet i landet.

Publisert Oppdatert

Dersom det ikke oppstår noen nye tilfeller innen 10. januar, er utbruddet offisielt over.

Ebolautbruddet i landet ble først bekreftet i september og dreide seg om Sudan-varianten av viruset. Det finnes ingen kjente vaksiner mot denne varianten, men flere kandidater testes i Uganda nå.

Fungerende direktør Ahmed Ogwell Ouma for Africa CDC roste ugandiske myndigheters koordinering av smitteverntiltak. Det tok rundt 70 dager å få kontroll over utbruddet, og det har kun vært 142 bekreftede tilfeller og 55 dødsfall.

Les også: Svært alvorlig ebola-utbrudd i Uganda

42 dager

Afrikanske helsemyndigheter har jobbet hardt for å øke beredskapen rundt ebola etter det alvorlige utbruddet i Vest-Afrika i 2014-2016, der 11 300 mennesker døde.

Ebola er et virus som forårsaker oppkast, blødninger og diaré. Det sprer seg gjennom kroppsvæsker, og kan noen ganger henge igjen i øynene, nervesystemet og kroppsvæskene til overlevende.

Ifølge Verdens helseorganisasjon må det gå 42 dager – det dobbelte av den maksimale inkubasjonsperioden – etter det siste bekreftede tilfellet for at et land skal eklæres ebolafritt.


Powered by Labrador CMS