Hundrevis av pasienter er blitt sendt hjem fra Ayder-sykehuset i Tigray-regionen etter at hovedsykehusets matforsyninger tok slutt. I tillegg dør pasienter på grunn av mangel på livreddende medisiner og oksygen. Her utforsker en ung pasient sykehusets lokaler i mai i fjor.

Etiopia:

Hovedsykehuset i Tigray har gått tom for mat - pasienter sendt hjem

240 pasienter ble sendt hjem fra hovedsykehuset i den krigsherjede Tigray-regionen etter at matforsyningene tok slutt forrige uke. Bare de som kan kjøpe mat til seg selv, får bli værende.

Publisert Sist oppdatert

Ayder-sykehuset i Tigray-regionens hovedstad Makelle har sendt hjem 240 pasienter etter at matforsyningene tok slutt forrige uke. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Blant pasientene som måtte dra fra sykehuset, var spedbarn med tuberkulose og hjernehinnebetennelse og en 14 år gammel gutt med hiv. I tillegg måtte en lege skrive ut to kreftpasienter som ventet på operasjon.

Bare dem som har muligheten til å kjøpe sin egen mat, rundt 360 personer, fikk bli værende, ifølge en sykehusansatt som ønsker å være anonym. I tillegg har sykehuset måttet avvise nye pasienter som ikke har med egen mat eller som ikke har penger.

Ifølge Reuters understreker det hvor lite matvarehjelp som kommer inn i regionen til tross for våpenhvilen som trådte i kraft for en knapp måned siden.

Utbredt matmangel

Det var i slutten av mars at den etiopiske regjeringen kunngjorde at de ville innføre en våpenhvile for å sikre at humanitære forsyninger kom inn i de krigsrammede områdene.

Også den væpnede bevegelsen TPLF - Tigray-folkets frigjøringsfront - sluttet opp om våpenhvilen og gikk med på å legge ned våpnene.

Tomme sykehussenger på Ayder-sykehuset etter at mer enn 200 pasienter ble sendt hjem som følge av mangel på matforsyninger. Bildet er tatt 21. april i år.

Krigen mellom Etiopias føderale regjering og TPLF har siden november 2020 utløst en humanitær krise i regionen, og begge parter anklages for grove brudd på menneskerettighetene. Konflikten har også spredt seg fra Tigray til regionene Afar og Amhara.

I januar meldte FN at nesten 40 prosent av befolkningen i Tigray lider av ekstrem matmangel. Mer enn 90 prosent av befolkningen har behov for bistand til å skaffe mat i de tre konfliktrammede regionene.

Årsaken er blokaden som i praksis ble innført rundt de krigsherjede områdene. Forsyninger har bare unntaksvis sluppet gjennom.

Frykter sultrelaterte dødsfall

Det var først i begynnelsen av april lastebilene fra Verdens matvareprogram fikk kjøre inn i Tigray-regionen – én uke etter at våpenhvilen ble kunngjort.

Da var det gått 100 dager siden forrige gang nødhjelp hadde sluppet inn i området.

Ifølge FN er det behov for 100 lastebiler med hjelp daglig. Men flere har slitt med å passere på grunn av pågående kamper og byråkratiske forsinkelser.

Siden våpenhvilen trådte i kraft, har bare 71 lastebiler kommet inn, ifølge regionsjef for Verdens matvareprogram, Michael Dunford.

«Det er viktig at lastebilene kommer seg inn, og at de gjør det nå. Hvis ikke kommer vi til å se en økning i sultrelaterte dødsfall», sa Dunford til Reuters.

Også de ansatte ved sykehuset sliter med å få tak i nok mat. Flere av de ansatte har ikke fått utbetalt lønn siden juli i fjor og en sykepleier sa til nyhetsbyrået at barna hennes bare spiser en gang om dagen.

Powered by Labrador CMS