Frilansjournalisten Lucy Kassa er tildelt en journalistpris fra Amnesty International for fremragende avslørende journalistikk om menneskerettigheter. Hun måtte selv rømme fra Etiopia i februar i fjor.
Frilansjournalisten Lucy Kassa er tildelt en journalistpris fra Amnesty International for fremragende avslørende journalistikk om menneskerettigheter. Hun måtte selv rømme fra Etiopia i februar i fjor.

Fikk Amnesty-pris for fremragende journalistikk

Bistandsaktuelts Etiopia-reporter, frilansjournalisten Lucy Kassa, er tildelt en Amnesty-pris for fremragende journalistikk om menneskerettigheter.

Publisert

Reportasjen hun skrev ble publisert i Al Jazeera i april i fjor og avslørte grove seksuelle overgrep mot kvinner under krigen i nord-Etiopia. Overgrepene som omtales ble begått mot kvinner fra den vestlige delen av Tigray-regionen. Overgriperne var soldater fra naboregionen Amhara, som hadde invadert denne delen av regionen.

Amnesty-juryen omtaler reportasjen som sterk, svært grundig og sier at den har påvirkningskraft.

I artikkelen forteller Lucy Kassa blant annet om Akberet som ble kidnappet av soldatene under flukt fra hjembyen Humera og deretter utsatt for en gjengvoldtekt. Fire menn voldtok henne mens hun ble holdt fange.

Etterpå ble den 34-årige trebarnsmoren utsatt for grov tortur mot kjønnsorganene. Som resultat av torturen fikk hun både problemer med å gå og hun mistet evnen til å få barn.

Gir vonde minner

Lucy Kassa sier i en kommentar at hun er glad for prisen og anerkjennelsen av hennes journalistiske arbeid. Samtidig får prisen henne også til å føle tristhet over overgrepene som er begått under krigen.

- Jeg kan fortsatt høre denne kvinnens stemme i hodet mitt. Historien hennes får meg til å føle vemmelse og vondt i hjertet. Mens jeg jobbet med den var det som om jeg knapt orket å høre flere detaljer. Jeg husker at jeg måtte gråte og at jeg hadde problemer med å sove lenge etterpå. Jeg trodde aldri at jeg skulle oppleve så mye ondskap i min levetid, sier Lucy Kassa i en kommentar.

Den unge kvinnelige gravejournalisten, som blant annet skrev en rekke artikler for Bistandsaktuelt, måtte selv flykte fra Etiopia i februar 2021 etter at hun mottok trusler fra tre væpnede menn som tok seg inn i boligen hennes, slo ned henne ned og truet henne på livet. Overfallsmennene tok også med seg en harddisk med avslørende bilder fra krigen i Tigray.

Les mer: Bistandsaktuelts korrespondent slått ned og truet på livet

Publiserte, tross trusler

Truslene stoppet henne ikke. Få dager senere, mens hun ennå var i landet, fikk hun publisert en annen avslørende artikkel om seksuelle overgrep mot tigrayiske kvinner. Denne gang i den amerikanske storavisen Los Angeles Times.

I dette tilfellet var det soldater fra Eritrea, alliert med landets regjeringsstyrker, som sto bak overgrepene. Tigrayiske styrker har senere tatt tilbake den militære kontrollen over regionen. Krigen i landet brøt ut i november 2020.

Lucy Kassa er blant innlederne under den årlige menneskerettighetsmarkeringen Oslo Freedom Forum senere denne måneden.

Powered by Labrador CMS