Regnet som falt i fjor har ført til bedre avlinger for somaliske bønder, og sannsynligvis en bedret matsituasjon for hundretusener i år. Arkivfoto: Frank Nyakairu / FAO
Regnet som falt i fjor har ført til bedre avlinger for somaliske bønder, og sannsynligvis en bedret matsituasjon for hundretusener i år. Arkivfoto: Frank Nyakairu / FAO

Gu-regnet gav somaliske bønder de beste avlingene på nær ti år

FRAMSKRITT: De humanitære behovene i Somalia er redusert med over 30 prosent fra i fjor, ifølge FN. Men fortsatt vil mer enn fire millioner mennesker være avhengig av nødhjelp i 2019.

Publisert

Etter fire sammenhengende år med tørke, kom det relativt mye nedbør i store områder av Somalia sommeren 2018.

Gu-regnet - fra april til juli i fjor - har gitt bønder i det østafrikanske landet de beste avlingene på nær ti år, ifølge OCHA:

Sammen med økt humanitær innsats har den kraftige vår-nedbøren bidratt til at antall personer som trenger humanitær hjelp er redusert med mer enn tredve prosent sammenlignet med 2018, mener FN-organisasjonen.

Ved starten av fjoråret ble det nemlig anslått at over halvparten av befolkningen hadde behov for humanitær hjelp.

Når kommer regnet?

«Ett spørsmål troner over alle andre i Somalia nå» - skrev Bistandsaktuelt i mars 2017 - og spurte «Når kommer regnet?».

Det regnet også det året, men det var først i fjor at Gu-regnet kom for alvor, skapte oversvømmelser i enkelte områder - og bidro til at FNs Humanitarian Needs Overview (HNO) nå kan rapportere at antallet som trenger nødhjelp det kommende året har sunket til vel fire millioner mennesker. Det betyr en nedgang på over 30 prosent fra 2018, da mer enn seks millioner mennesker hadde behov for nødhjelp.

OCHA fremhever at «en mer fokusert» humanitær operasjon i fjor bidro til at nødhjelpsbehovene er nedjustert for dette året, men påpeker samtidig at det kom mindre nedbør enn håpet i Deyr-perioden (fra oktober til desember).

Dét kan få de positive utviklingstrekkene til å endre seg, mener OCHA og fremholder derfor at det er viktig at giverland opprettholder støtten:

«Tidlig finansiering» er essensielt - for om lag en tredel av befolkningen vil komme til å trenge humanitær hjelp også i 2019.

Ifølge FN-organisasjonens ferske landrapport er mer enn halvparten av de som vil trenge hjelp i det nye året klassifisert til å være i en nivå-2-krise (IPC 2).

Det betyr at altfor mange mennesker fortsatt er i «umiddelbar nød», og av landets 2,6 millioner internt fordrevne er nesten to tredjedeler barn.

Ingen selvtilfredshet

OCHA påpeker at disse lever under svært vanskelige forhold:

- Selv om vi nå ser framskritt for matsikkerhet, kan vi ikke sette oss ned med en selvtilfredshet, sier Peter de Clercq, FNs humanitærkoordinator for Somalia.

Han påpeker han at nødhjelpsbehovene fortsatt er større enn for to år siden.

- Mer enn 1,5 million mennesker - hovedsakelig internt fordrevne - står i fare for en akutt matmangel (IPC 3). Disse trenger umiddelbart hjelp. Tallene for antall underernært er fortsatt høye i store deler av landet, og minst en million barn står i fare for akutt underernæring, sier de Clercq i en uttalelse.

Han påpeker at konflikten i deler av landet og «klimatiske sjokk» - som at Deyr-regntiden, høst-regnet ikke innfridde på samme måte som GU-regnet - truer de framskrittene som hittil er gjort.

- En samlet internasjonal støtte vil være nødvendig for å opprettholde bistandsoperasjoner i 2019, sier de Clercq.

Powered by Labrador CMS