
– Alkohol hindrer utvikling i Afrika
Organisasjonen Forut kjemper for å få Oljefondet ut av alkoholindustrien.
– Alkohol har store negative konsekvenser for utvikling. Hvert år dør 3,3 millioner mennesker på grunn av alkohol, som er på femteplass av risikofaktorer for tidlig død og dårlig helse. Alkohol fører ikke bare til fare for avhengighet, men gir også økt risiko for over 200 sykdommer, blant annet kreft. For menn mellom 15 og 49 år er alkohol den største risikofaktoren for å dø, sier Katarina Nordanger til Bistandsaktuelt.
Hun er koordinator for organisasjonen Foruts kampanje «Oljefondet ut av alkoholindustrien». Statens Pensjonsfond Utland (SPU) – eller Oljefondet – hadde ved utgangen av 2015 eierandeler i alkoholprodusenter med en verdi på i overkant av 80 milliarder kroner. Inkludert rentepapirer var summen nærmere 90 milliarder kroner.
Dette tilsvarte mer enn 1,2 prosent av fondets samlede verdi på det tidspunktet.
Ifølge Etikkrådet er alkohol ikke omfattet av retningslinjene for SPUs investeringer og det er per dags dato heller ingen selskaper som er utelukket fra Oljefondet for produksjon eller salg av alkohol.
– Store investeringer i alkohol er ikke sunt, hverken for global folkehelse eller for internasjonal utvikling. Norske investeringer i en slik industri går på tvers av en samstemt politikk for utvikling der satsing på voldsforebygging, kvinners rettigheter, økonomisk utvikling og god helse er sentralt, sier Nordanger.
– Opptrer uetisk
Forut mener Oljefondet må trekke seg helt ut av alkoholindustrien grunnet «de omfattende sosiale og helsemessige skadene» alkohol skaper, ikke bare for den som drikker, men også for omgivelsene. Nordanger mener også store deler av alkoholindustriens opptrer uetisk blant annet i forhold til markedsføring.
– At Statens Pensjonsfond Utland investerer i alkoholindustrien som selger og markedsfører produkter med stort skadepotensiale på høyst uetisk vis, er ikke en akseptabel måte å investere vår felles formue på. Alkohol er minst like problematisk som tobakk, et produkt SPU trakk seg ut av for 8 år siden, sier Nordanger og henviser til en rapport konsulentselskapet Cowi har utarbeidet på vegne av Forut.
Rapporten analyserer alkoholinvesteringer opp mot etiske vurderinger og konkluderer med at «Norge gjennom SPU løper en uakseptabel risiko for å bidra til uetiske handlinger» gjennom investeringer i alkoholprodusenter.
- Les også: Knytter Heineken til regimets overgrep
– Helseproblemene knyttet til alkohol følger ikke langt bak de for tobakk, men der tobakk ofte dreper godt voksne mennesker, rammer alkohol mange unge. Mens tobakk har passiv røyking, er konsekvenser for andre enn alkoholbrukeren knyttet til vold og overgrep, fattigdom, ulykker og annen risiko-adferd.
– Sårbare brukergrupper
Nordanger mener alkoholindustrien i stadig større grad driver produktutvikling og markedsføring overfor nye kundegrupper i den fattige delen av verden.
– Dette er brukergrupper som er enda mer sårbare enn i rikere land som i større grad har et sosialt sikkerhetsnett. Markedsaktiviteter i fattige land følges av påvirkningsarbeid for å hindre reguleringsgrep som alkoholavgifter og begrensning på tilgang og markedsføring. Det er klart at mange av de store alkoholprodusentene har en markedsatferd som ikke i særlig grad tar hensyn til risikoen deres produkt medfører for brukerne, sier Nordanger.
Hun peker på at Verdens helseorganisasjon (WHO) vedtok en global alkoholstrategi i 2010 og at alkohol, tobakk, usunn mat og manglende fysisk aktivitet ble indentifisert som de fire viktigste «folkesykdommene» under FNs generalforsamling i 2011.
– I de nye bærekraftsmålene er alkohol spesielt trukket frem som et hinder for utvikling. Dårlig helse, vold og risikoatferd undergraver arbeidsevne og sosial stabilitet og dermed også den økonomiske og sosiale utviklingen i flere av disse landene.