Den nye vaksinen gir håp til barn i Burkina Faso og de andre landene i Sahel-beltet hvor mange hvert år rammes av hjernehinnebetennelse. Foto: PATH

Epidemier stoppes av ny vaksine

I over 100 år har epidemier av dødelig hjernehinnebetennelse rast i det tørre Sahel-området rett sør for Sahara. En ny vaksine har nå satt en stopper for dette. Over 100 millioner mennesker er vaksinert

Publisert

Vaksinen MenAfriVac har den store fordelen at den ikke trenger å være nedkjølt under hele transporten. Over 100 millioner mennesker i alderen 1-29 år i 10 land hadde fått vaksinen ved utgangen av 2012. Planen er å vaksinere over 300 millioner barn og unge innen utgangen av 2016.

«Kampanjen er et av de viktigste folkehelsetiltak som har blitt gjennomført i Afrika,» skrev The Lancet Infectious Diseases i en lederartikkel i mars i år.

– Dette er trolig en god og solid vaksine, kommenterer Einar Rosenqvist seniorforsker ved Divisjon for smittevern ved Folkehelseinstituttet.

– De har gjort en lang rekke kliniske studier før de de satte i gang den storstilte vaksineringen de er i gang med nå. Og med støtte fra Bill og Melinda Gates Foundation har de jo sterke krefter i ryggen.

Ny strategi

Hittil har strategien for å bekjempe epidemiene basert seg på vaksinasjonskampanjer ved epidemiutbrudd med en polysakkaridvaksine som var lite effektiv i småbarn og ikke ga immunologisk hukommelse. Disse kampanjene hadde begrenset effekt. Ofte var det et problem å komme i gang med vaksinering raskt nok når en epidemi var under oppseiling.

– Det er blitt pøst ut mange millioner doser polysakkaridvaksiner i meningittbeltet i Afrika, kommenterer Rosenqvist. – Denne vaksinen gir kortvarig beskyttelse. Det gir svakere og svakere respons jo fler ganger man tar den. Det anbefales altså ikke å ta den for mange ganger. Man var bekymret for at vaksinen helt kunne miste sin effekt.

– MenAfriVac som nå rulles ut i meningittbeltet i stor stil er en konjugatvaksine, det vil si at man hekter på et protein, og på den måten trigger immunsystemet til å skape hukommelse, forklarer Rosenqvist videre.

 Epidemier

Det tørre Sahel-området rett sør for Sahara kalles ofte meningitt-beltet. Kraftige epidemier opptrer med 5-10 års mellomrom i den tørreste tiden av året - fra januar til mai - og stopper idet regntiden setter inn.

Smittsom hjernehinnebetennelse er en svært fryktet sykdom i dette området. Den rammer brått, gir mange dødsfall og skaper sosialt kaos når de opptrer. Hjernehinnebetennelse hos et eller flere familiemedlemmer kunne ofte være årsaken til at familien havnet i dyp fattigdom. Den rammer oftest unge, og aller hyppigst i alderen 5 – 15 år, Det anslås at i de ti årene mellom 1999 og 2009 ble 1,1 millioner syke, over 100 000 døde og over 300 000 fikk varige mén.

Hvert år får man en topp i forekomsten av hjernehinnebetennelse i tørketiden i meningittbeltet. Man regner med at den tørre varme vinden fra Sahara som blåser over området svekker forsvarsmekanismene i øvre luftveier, og gjør det lettere for bakterien å nå hjernehinnene. Hva som gjør at epidemiene blir verre enkelte år enn andre, er uvisst.

Nasjonale kampanjer

I 2010 ble Burkina Faso det første landet til å gjennomføre en nasjonal vaksinasjonskampanje med den nye vaksinen. Etter vaksinasjonskampanjen som nådde 11.4 millioner personer i alderen 1-29 år, ble det gjort en grundig evalueringsstudie. Folkehelseinstituttet i Norge bidro i deler av denne evalueringen.

MenAfriVac koster 40 cent pr dose, noe som er svært billig. Det er et enormt framskritt at vaksinene ikke trenger å holdes de siste milene av reisen ut til barna og ungdommene på den afrikanske landsbygda hvor strøm ofte ikke er tilgjengelig. Det gjør vaksinasjonskampanjer både billigere, enklere å gjennomføre og man vil kunne nå fler. 

I juni i 2012, etter vaksinering av 100 millioner, ble det i 19 land i hele meningittbeltet totalt registrert 22 000 syke og 1 931 dødsfall av hjernehinnebetennelse. Det er vidt over en fjerdedel av det som var gjennomsnittet i et «normalår» tidligere. Og fortsatt skal mange fler vaksineres. 

Forsker på ny vaksine

Forskerne på Folkehelseinsituttet som evaluerte den store vaksinasjonskampanjen i Burkina Faso i 2010, peker på at det finnes risiko for utbrudd av nye typer bakterier som vaksinen ikke beskytter mot. Flere slike utbrudd er rapportert i den senere tid fra land i Vest-Afrika.

– Vi forsker derfor nå på en helt annen type vaksine, forklarer Einar Rosenqvist.

Powered by Labrador CMS