
Financial Times-intervju:
Bill Gates med harde utfall mot Musks «dødelige kutt»
Tesla-gründer og Trump-rådgiver Elon Musk «dreper verdens fattigste barn», hevder kjendis-filantropen Bill Gates.
De skarpe utfallene mot verdens rikeste mann kommer i et intervju som Bill Gates torsdag ga til avisen Financial Times og handler om Musks rolle i å kutte kraftig i amerikansk internasjonal bistand.
Intervjuet ble publisert samme dag som Gates annonserte at han ville gi bort 200 milliarder dollar av sin formue til bistand til global helse og bekjempelse av fattigdom.
Gates, som allerede i flere år har gitt bort milliardbeløp til globale helseformål, hevder at Tesla-sjefen kan lite om verden og at bistandskuttene han har stått bak er gjort i uvitenhet.
«Bildet av verdens rikeste mann som dreper verdens fattigste barn, er ikke pent.»
Filantropen Bill Gates i intervju med Financial Times, 8. mai 2025
«Bildet er ikke pent»
Ved etableringen av sin nye administrasjon ga Trump støttespilleren Musk vide fullmakter i en rolle som effektiviseringsminister og leder av etaten Department of Government Efficiency (Doge). I februar nedla Musk i praksis det amerikanske statlige byrået for internasjonal utvikling USAID, og la samtidig opp til voldsomme bistandskutt.
Siden USA har vært verdens største bistandsgiver innen både global helse og humanitær bistand vil kuttene få store konsekvenser, mener bistandseksperter. FN og en rekke bistandsorganisasjoner har ropt varsku om mulig massedød i fattige og sårbare befolkninger.
Filantropen Gates sier i intervjuet at de brå kuttene har ført til at livreddende mat og medisiner, som har vært lagret, nå har utløpt på dato. Den tidligere Microsoft-gründeren hevder også at bistandskutt og rasering av etablerte bistandsstrukturer vil kunne føre til en gjenoppblomstring av sykdommer som meslinger, hiv/aids og polio.
«Bildet av verdens rikeste mann som dreper verdens fattigste barn, er ikke pent», sier han intervjuet med Financial Times.
Langvarig krangel om filantropi
Som eksempel på Trump-rådgiverens uvitenhet, viser han til at Musk hadde kansellert tilskudd til et sykehus i Gaza-provinsen i Mosambik, i den tro at USA leverte kondomer til Hamas i Gaza i Midtøsten. Hensikten med programmet i Mosambik var å forhindre at kvinner overfører hiv-smitte til de nyfødte babyene sine.
Gates og Musk har kranglet om filantropi også tidligere. I 2012 signerte Musk oppropet «Giving Pledge», lansert av Bill og Melinda Gates og investor Warren Buffett, der dusinvis av milliardærer lovet å gi bort minst halvparten av formuen sin.
Men Musk fortalte senere Gates at filantropi stort sett var «tull» og at kommersielle løsninger på problemer som klimaendringer, inkludert Teslas elbiler, var mer effektive, ifølge Musks biograf Walter Isaacson. Han hevder også at Gates og Musk skal ha blitt uvenner fordi Gates på et tidspunkt «shortet» Tesla-aksjer.
Musk og DOGE har ikke svart på henvendelser om kommentar, skriver Financial Times.
Les mer om Trump, Musk og USAID
-
Trumps 2026-budsjett: Støtte til global helse halveres
-
Trump-kutt: Norskstøttede rettighetsprogrammer i fare
-
Norad-direktøren på frierferd til pengesterke gulf-stater: – Vi er interessante for dem, de for oss
-
Nye beregninger: USAs bistandskutt koster over hundre liv hver time
-
Brukte 2250 mrd. på bistand i fjor – nå kommer nye kutt
-
Egeland lot være å svare på alle hans spørsmål
-
USA skal ha gjenopprettet flere bistandsprogrammer
-
– Gjør meg livredd