I en tid der hele det multilaterale systemet er under kraftig press, er FN-reform og kostnadseffektive løsninger viktigere enn noen gang, mener utviklingsminister Åsmund Aukrust. Her er han på besøk i Ghana.

Norge vil flytte FN-jobber fra dyre New York til billige Nairobi

Flytting av FN-stillinger bort fra dyre vestlige storbyer. Det er ett av flere tiltak Norges utviklingsminister Åsmund Aukrust ser for seg i en tid der FN-systemets økonomi er under økende press. Et lekket notat gir detaljer om nye FN-reformer.

Publisert Sist oppdatert

– Reformer er helt avgjørende om FN skal overleve i en tid da verden står i en ny geopolitisk situasjon og finansieringen av FN-systemet er under sterkt press, sier Aukrust til Panorama.

Utviklingsministeren deltok tidligere denne uka på en internasjonal konferanse i Nairobi der FN-reform var et hett tema.

Blant reformtiltakene som ble diskutert, var geografisk flytting av oppgaver og en styrking av FNs tilstedeværelse i Nairobi. En rekke FN-organisasjoner planlegger å flytte viktige funksjoner til den kenyanske hovedstaden, deriblant FNs miljøprogram (UNEP), FNs bosettingsprogram (UN-Habitat), FNs barnefond (Unicef), FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS) og FNs befolkningsfond (UNFPA).

Kostbare storbyer

Tanken er at en plassering av FN-kontorer og -funksjoner i utviklingsregioner er langt billigere enn å ha tilsvarende i høykost-storbyer som New York og Genève.

Et prosjekt for opprustningen av FN i Nairobi-bydelen Girigi har et budsjett på til sammen 267,5 millioner dollar (tilsvarende rundt 2,8 milliarder kroner). Det er omtalt som FNs eneste hovedkvarter utenfor Vesten og kan bli den største utbyggingen av FN siden opprettelsen i New York.

Usikkerheten rundt ulike giverlands støtte til FN gjør likevel prosjektets videre framdrift usikker. Den opprinnelige planen var blant annet å ferdigstille 1500 nye kontorplasser i Nairobi i 2025.

– Prioriterer FN-reform høyt

– Norge prioriterer arbeidet for FN-reformer høyt. Vi jobber med det kontinuerlig og har jobbet med det her i Nairobi, sier Aukrust.

Han viser til at Norge jobber med å danne allianser med andre land, først og fremst likesinnede, for å sikre oppslutningen om FN og styrke det multilaterale systemet.

Aukrust forteller at temaet sto sentralt i møter med Kenyas statssekretær for utenrikssaker Musalia Mudavadi og at statssekretær Andreas Kravik nylig har diskutert samme tema under møter med Mexicos regjering.  

– Norge er blant FNs største bistandsgivere. Det gir oss en mulighet til å påvirke. FN er viktig for Norge som en garantist for en regelstyrt verden. Vi ønsker derfor å investere i et enda sterkere og mer effektivt FN-system, sier Aukrust.

FNs generalsekretær António Guterres har selv tatt initiativ til og stått i spissen for et omfattende reformarbeid, som Norge støtter.

Norge gir varm støtte til FNs generalsekretær António Guterres i hans reformarbeid.

Notat skisserer omfattende reformer

Nylig ble et notat om FN-reform fra en arbeidsgruppe nedsatt av generalsekretæren lekket til offentligheten. 

Notatet omtaler problemer som dobbeltarbeid, ineffektive strukturer og høye kostnader, dernest overlappende mandater og ineffektiv ressursbruk, gammeldagse arbeidsmetoder, fragmentering, duplisering og at det er for mange personer på sjefsnivåer.

Som løsninger, omtaler notatet blant annet rasjonalisering av programmer, bedre samarbeid og koordinering mellom FNs ulike utviklingsaktører, reduksjon av FNs tilstedeværelse i høykost-byer og en reduksjon i antall toppsjefer. 

På områdene fred og sikkerhet, bærekraftig utvikling, menneskerettigheter og humanitært arbeid foreslås det omfattende reformer og sammenslåinger.

Powered by Labrador CMS