Det bor nærmere 150 millioner mennesker i Sahel-området i dag, om 20 år kan tallet være det dobbelte.

FN-topp: – Voldelig ekstremisme sprer seg i Sahel

Fattigdom, befolkningsvekst, klimaproblemer og politisk ekstremisme. Det er enorme utfordringer i Sahel-området. – Uten en sammensatt og bred innsats i Sahel vil problemene bare vokse, sier Toby Lanzer som er FNs humanitære koordinator.

Publisert

– Det er få steder i verden hvor det er så mange sammenfallende utfordringer som i Sahel-regionen. Det er stor fattigdom, store områder er i ferd med å bli ubeboelige på grunn av klimaendringer. Voldelig ekstremisme sprer seg. Skal utviklingen snus, må det en bred og sammensatt innsats til, sa Lanzer på et møte i regi av UD 9. november.

Den erfarne FN-medarbeideren tegnet et dystert bilde av utviklingen i området hvor han nå jobber som verdensorganisasjonens humanitære koordinator. Sahel-regionen strekker seg på tvers av Afrika og omfatter områder i 10 land: Sudan, Eritrea, Mali, Niger, Tsjad, Burkina Faso, Gambia, Mauretania, Senegal og Guinea Bissau. Lanzer understreket at det internasjonale samfunnet har betydelig egeninteresse i å bidra til å forbedre situasjonen i Sahel. En negativ utvikling vil kunne få globale konsekvenser og i stor grad berøre Europa.

– Det bor nærmere 150 millioner mennesker i Sahel-området i dag, om 20 år kan tallet være det dobbelte. Jeg spår økt fattigdom, mer politisk ekstremisme og økt migrasjon. For rundt 150 år siden levede hver svenske for rundt 2 dollar dagen, det først til at hver fjerde svenske emigrerte. På samme måte vil folk forlate Sahel hvis situasjonen ikke forbedres, sa Lanzer.

FN-veteranen med over 20 års erfaring fra ulike kriser poengterte at det ikke er finnes enkle løsninger på de enorme utfordringene i Sahel.

– Vi må jobbe på en rekke områder. Bistand til å bekjempe fattigdom og ekstremisme. Vi må bidra til å forbedre sikkerhetssituasjonen. Vi må også legge forholdene til rette for mer handel og vekst som skaper arbeidsplasser, sa Lanzer.

Statssekretær Laila Bokhari deltok også på møtet. Hun understreket at Sahel er et prioritert område for norsk bistand og viste til at Norge brukte rundt 400 millioner kroner på bistand til regionen i 2015. Ifølge statssekretæren er sikkerhet, radikalisering og migrasjonshensyn viktige grunner til Norges økende engasjement.

Utdanning, helse og matsikkerhet er noe av det vi vil bruke bistand på. Men mer konkrete planer og budsjetter vil komme i løpet av våren, sa Bokhari.

På møtet deltok også en rekke norske hjelpeorganisasjoner som kom med innspill til hvordan den norske innsatsen bør være. Langsiktig tankegang, koordinering og samarbeid samt viktigheten av å inkludere lokale organisasjoner og nettverk ble påpekt av flere organisasjoner.

Powered by Labrador CMS