I dag ble det klart at William Ruto (55), som har vært Kenyas visepresident siden 2013, utropes til å ha vunnet valget.

Valgresultatet klart i Kenya:

Dette er Kenyas nye president

Lederen for Kenyas valgkommisjon har utropt William Ruto til vinner av forrige ukes presidentvalg, men fire av sju kommissærer avviser resultatet.

Publisert Oppdatert

– Vi kan ikke stå inne for det resultatet som skal kunngjøres, sa nestleder Juliana Cherera i den uavhengige valgkommisjonen mandag. Hun sa prosessen ikke har vært åpen og gjennomsiktig.

Kort tid senere ble Ruto likevel utropt til vinner og landets neste president av valgkommisjonens leder Wafula Chebukati. Ifølge Chebukati har Ruto fått 50,49 prosent av stemmene mens utfordreren, tidligere opposisjonsleder Raila Odinga, har fått 48,85 prosent.

I nesten én uke har Kenya ventet i spenning på valgresultatet fra det svært jevne presidentvalget.

Les: En tragisk ende på valget, skriver kommentator Tore Westberg som er i Nairobi

– Ikke rom for hevn

Rett etter at han ble erklært som vinner, sa Ruto at han lover å samarbeide med alle parter og at «det ikke er rom for hevn», en uttalelse ment for å dempe den spente situasjonen mellom tilhengere og motstandere av Ruto.

Det er uvisst hva slags betydning den kaotiske situasjonen får for resultatet, dersom det blir stående.

Valget i Kenya

  • Valget ble avholdt 9. august 2022.
  • Presidentvalget stod mellom fire kandidater.
  • I tillegg til å velge ny president, skal 1881 andre posisjoner fylles etter valget, som både var et president, parlament- og lokalvalg.

Kilde: BBC

I helgen viste foreløpige resultater et lite forsprang for Odinga, som støttes av avtroppende president Uhuru Kenyatta. Det har vært usikkert om en ny president i det hele tatt ville bli erklært.

Dersom ingen av kandidatene hadde fått mer enn 50 prosent av stemmene og minst én fjerdedel av stemmene i halvparten av Kenyas fylker, måtte nemlig et nytt valg bli holdt.

Håper på fredelig overtakelse

Før valget lovte Odinga å godta valgresultatet dersom valget gikk fritt og rettferdig for seg.

Men opptellingen av stemmene har trukket ut etter valget 9. august. Og da resultatet skulle offentliggjøres mandag, oppsto det ifølge Reuters håndgemeng i et lokale der stemmene telles.

Samtidig ble diplomater og internasjonale observatører geleidet ut av rommet.

Valgdeltagelsen var på bare på 65 prosent, noe som kan skyldes frustrasjon i deler av befolkningen over at gamle navn var å se på stemmesedlene til tross for at de ikke tidligere har lyktes med å rette opp landets økonomi, ifølge Al Jazeera.

Resultatet ble klart bare én dag før valgkommisjonens frist for å erklære en vinner.

Opposisjonsveteranen Raila Odinga (t.v.) og Kenyas nye president William Ruto.

Den nye presidenten

William Ruto kommer fra folkegruppen kalenjin, og har sittet som visepresident siden 2013.

Han vant valget selv om han ikke fikk støtte av president Ururu Kenyatta, som nå vil gå av etter å ha sittet i to perioder.

Grunnen til at Ruto ikke fikk støtte skal ha vært flere år med konflikt mellom de to.

I stedet valgte Kenyatta å støtte sin tidligere rival, Raila Odinga.

Tapte med knapp margin

Opposisjonslederen Odinga fra folkegruppen luo er en veteran i kenyansk politikk. Likevel har han aldri lyktes med å få presidentembete.

Årets valg var det femte valget han stilte til. Selv ikke støtte fra Kenyatta eller valgløfter om å bedre folkets levevilkår var nok til å sikre ham seieren og han tapte med knapp margin, ifølge lederen av landets valgkommisjon.

Han vil trolig ikke stille til valg igjen.

Opposisjonslederen Raila Odinga ble heiet frem av sine tilhengere etter at han forlot stemmelokalet i Kibera, Nairobi, på valgdagen tirsdag forrige uke. Det var likevel ikke nok til å sikre ham seieren.

Valgresultatet kan erklæres ugyldig

Det har vært stor spenning knyttet til valget fordi tidligere valg i 2017 og 2007 har ført med seg dødelig vold. Men årets valg har stort sett gått fredelig for seg.

Likevel har det oppstått enkelte voldshendelser, som at et parlamentsmedlem angivelig skal ha skutt livvakten til en politisk motstander ved et valglokale, ifølge BBC.

Selv om landets valgkommisjon har godkjent valgresultatet, kan problemer som har oppstått i løpet av valget fremdeles klages inn for retten.

Det kan skje de neste syv dagene etter at valgresultatet ble klart.

Retten vil så få to uker på seg til å behandle om problemet er stort nok til å gjøre valgresultatet ugyldig.

Ved sist valg i 2017 ble resultatet erklært ugyldig i høyesterett.

Powered by Labrador CMS