Legen Lokuthula Maphalala hjelper pasienten Dora Nginza ved et offentlig sykehus i Port Elisabeth. De sykehusansatte er overarbeidet, og har nesten ikke kapasitet til å hjelpe alle de som trenger det. En ny og mer aggressiv virusmutasjon kompliserer smittesituasjonen ytterligere. Foto: Samantha Reinder/The New York Times /NTB

Sør-Afrika: Bølge av nye dødsfall - må vente tre måneder på vaksine

Leger som Lokuthula Maphalala jobber nå nesten døgnet rundt. En ny massiv bølge av korona-smitte har rammet mennesker og sykehus i flere av Sør-Afrikas provinser. Smittetallene er nå  blant de verste i verden, men tidligst i mars vil landet få tilgang på vaksiner – tre måneder etter at verdens rikeste land har begynt å vaksinere sine borgere.

Publisert

På årets siste dag, 31. desember, meldte nasjonale medier om en ny dyster smitterekord.

- For første gang under pandemien i Sør-Afrika har vi registrert over 18.000 nye tilfeller i løpet av én dag, fortalte landets helseminister Zweli Mkhize.

Han opplyste samtidig at 436 personer hadde dødd av korona siste døgn. Tilsammen har nærmere 30.000 sørafrikanere døde så langt under pandemien. Over 400 av de døde er helsearbeidere.

Sør-Afrika har så langt i pandemien i overkant av 1,1 millioner bekreftede smittetilfeller og 29 577 koronadødsfall, ifølge Johns Hopkins University.

Sør-Afrika står for 72 prosent

Like før det nye året meldte Verdens helseorganisasjon (WHO) at Afrika-regionen hadde opplevd en 20 prosent økning i nye smittetilfeller sammenlignet med uken før, og 2500 dødsfall.

Smitteproblemene i helseregionen Afrika er imidlertid svært ulikt fordelt: Sør-Afrika står for hele 72 prosent av tilfellene.

Juleferien brakte med seg en ny bølge med korona-smitte. Sykehusene i Øst-Kapp og KwaZulu/Natal-provinsene begynte da å gå tom for sengeplasser.

Konfrontert med den nye, dramatiske smittebølgen valgte regjeringen enda en gang å innføre drastiske smitteverntiltak.

Portforbud om natten

Sør-Afrika forbyr salg av alkohol, påbyr munnbind i det offentlige rom og innfører portforbud for å bremse spredningen av koronaviruset. Portforbudet gjelder fra klokka 21 om kvelden til 6 om morgenen.

Alle arrangementer de to neste ukene er avlyst, opplyste president Cyril Ramaphosa i en tv-tale mandag kveld i forrige uke. Samme dag døde neste 500 mennesker av covid-19.

Sør-Afrika er det eneste land i Afrika som har passert over en million registrerte koronainfeksjoner. Helsemyndighetene er i tillegg ekstra bekymret fordi det nå er påvist en mutert og mer smittsom variant av koronaviruset i landet. Denne varianten skal være enda mer smittsom enn den som er rapportert fra tidligere i Storbritannia.

Ifølge presidenten må alle fra nå av ha på seg munnbind i det offentlige rom, enten de er ute eller inne.

- Tiltaket er drastisk, men nødvendig, mener Ramaphosa, ifølge NTB.

Landets legeforening (Sama) mener at landet er dårligere rustet til å takle den andre smittebølgen enn den var da den første bølgen slo til. Ifølge Sunday Times er bemanningen ved landets sykehus ikke blitt rustet opp, til tross for at over 400 av landets helsearbeidere har dødd av covid-19. Selv om over 160 sykehus hadde behov for å oppruste oksygen-systemer har lite skjedd.

Venter måneder på vaksine

Landet har i lengre tid deltatt i utprøving av fire ulike korona-vaksiner. Likevel er det først i mars at Sør-Afrika regner med å begynne med vaksinering, med mål om å vaksinere 67 prosent av landets befolkning innen utgangen av året. Landet har vegret seg for å bruke penger på å forhåndsbestille vaksiner som ennå ikke var godkjent. Dette får de nå kritikk for. Samtidig vestlige land har kjøpt opp store vaksineforsyninger.

1,2 millioner helsearbeidere er blant de som vil få de første vaksinene. Landets helseminister Zweli Mkhize fortalte pressen søndag kveld at vaksiner for 10 prosent av befolkningen foreløpig er sikret gjennom Covax-samarbeidet, der Norge spiller en sentral rolle. Det forhandles nå med Pfizer, Astra-Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna og Cipla om mulige leveranser. Regjeringen trenger støtte fra private selskaper for å kunne finansiere vaksinekjøp.

Forrige uke ble det kjent at indiske Serum Institute om kort tid begynner å produsere Astra-Zeneca-vaksinen. Nettstedet Daily Maverick melder at vaksiner fra denne fabrikken vil kunne tilbys Sør-Afrika i løpet av noen uker. Landets medier har også meldt at en lokal farmasøytisk fabrikk, Aspen Pharmacare, har kontrakt om å levere 300 millioner doser av vaksinen til Johnson and Johnson, men denne vaksinen er ikke ferdig testet og heller ikke godkjent. Det er også uvisst hvor mye vil være til bruk i Sør-Afrika.

Skaper bekymring

Flere land har valgt å forby innreise for sørafrikanske statsborgere etter at en ny koronamutasjon ble oppdaget i landet. Den britiske helseministeren mener den er mye verre enn mutasjonen som tidligere er påvist i Storbritannia og som senere har spredd seg til andre europeiske land, blant dem Norge.

- Jeg er utrolig bekymret over den sørafrikanske varianten, sier helseminister Matt Hancock til BBC.

- Den er et veldig, veldig stort problem, i enda større grad enn den nye britiske varianten, fortsetter han.

Den britiske mutasjonen, som er blitt påvist i en rekke land, har tidligere blitt opplyst å smitte mye fortere, men uten at selve infeksjonen blir kraftigere.

Det er uklart hvordan den sørafrikanske varianten, kalt 501. V2, skal være farligere. Men ifølge ubekreftede opplysninger i britiske medier, frykter eksperter at vaksinen fungerer dårligere mot denne mutasjonen.

Uenighet om smitterisiko

Sør-Afrikas helseminister Zweli Mkhize skrev på julaften at han hadde forhørt seg med landets eksperter, som «forsikret oss om at det per nå ikke finnes tegn på at 501. V2 sprer seg lettere», eller medfører verre sykdomsforløp enn den britiske varianten. Hva angår den sørafrikanske variantens motstandsdyktighet mot vaksiner, viser Mkhize til at «videre forskning» må til for å trekke noen slutning, ifølge NTB.

En person som reiste fra Sør-Afrika til Norge, har nå fått påvist den sørafrikanske varianten av koronaviruset, melder VG mandag.

Zimbabwe, nabolandet nord for Sør-Afrika, opplever også en kraftig smitteøkning, med 1342 nye tilfeller og 29 dødsfall den siste uken. Landet har derfor forlenget et landsomfattende portforbud om natten og bare butikker med livsnødvendige varer holder åpent. Skolestart er også blitt utsatt.

Powered by Labrador CMS