Salif Diarra får ikke lenger skrive om politikk. Om to måneder er det valg i Mali. Foto: Guri Charlotte Wiggen

Sa nei til presidentsønnen, ble fratatt ytringsfriheten

Valget i Mali er i slutten av juli. President Ibrahim Bubacar Keita tolererer ikke kritikk i mediene. Nylig ble tre journalister arrestert og fikk skriveforbud.

Publisert

Salif Diarra, direktør i nettavisen Maliactu (www.maliactu.net ) kan ikke skrive om politikk på ubestemt tid. Tre bevæpnede menn i sivil arresterte ham og to kollegaer den 21. februar. Hver fredag må han melde seg for myndighetene. Han får ikke reise utenfor hovedstaden Bamako og er fratatt passet.

Brukte kritisk pressemelding

Dagen før arrestasjonen hadde Maliactu publisert en pressemelding fra en organisasjon som hjelper unge ut i jobb. De krevde arbeidsministerens avgang. Regjeringens løfte om å skaffe 200 000 nye arbeidsplasser har forblitt tomme ord.

– Dagen etter publiseringen av pressemeldingen fikk jeg en telefon fra kommunikasjonsministeren klokka 09:00 om å slette meldingen. Jeg valgte å ikke følge anmodningen. Klokken 10:00 kom tre væpnede menn brasende inn i redaksjonen og arresterte oss. De tok fra oss datamaskiner, telefoner og kamera.

– De dro oss med til sikkerhetspolitiet, åpnet datamaskiner og telefoner som ble saumfart. Vi ble presset til å fortelle og forklare hvorfor vi hadde ringt til hvert nummer de fant — til hvem og hva vi hadde snakket om. Jeg ble sittende alene med fem etterretningagenter mellom 11:00 til 21:00 den dagen vi ble tatt. Neste stopp var Brigade de Investigación Judicial (BIJ). Jeg ble fengslet i seks dager, med flere forhør hver dag, mens de andre slapp fri etter tre dager. De har fortsatt beslaglagt utstyret vårt.

Salif Diarra har fått fire anklager rettet mot seg av sikkerhetspolitiet. Diarra mener å vite hvordan dette egentlig startet.

Sa nei til presidentsønnen

– I november ble jeg invitert av presidentens sønn (Karim Keita) til en restaurant. Han kom med et jobbtilbud og ville gi meg en kontrakt, for å jobbe med kommunikasjon for regjeringen, med en lønn en million franske Cefa-, cirka to tusen euro. Men jeg driver ikke med propaganda, og jeg takket nei fordi jeg ville fortsette jobben i Maliactu.

– I desember fikk jeg så en dødstrussel fra en person som ringte fra et ukjent nummer. Dagen før hadde en journalist som skriver kronikker blitt beskutt i sin egen bil, men fikk ingen personskader. Jeg fikk beskjed om at det samme ville skje meg.

Diarra er nå redd for å gå ut om kvelden.

– Jeg får ikke skrive politiske artikler og ikke bevege meg som jeg vil. Dommeren sier myndighetene vil stenge meg inne om jeg publiserer politiske artikler. Jeg får heller ikke reise utenfor Bamako på to år, men jeg vet ikke hva som vil skje etter det. Advokaten min har bedt om å få saken behandlet på nytt. Men vi har ikke fått noe svar fra myndighetene.

Salif Diarra har tidligere undervist web-journalistikk ved siden av redaktørjobben. Det får han heller ikke lov til å gjøre.

Han er fortsatt lønnet av redaksjonen og kan skrive om sport, kultur og underholdning, men bruker det meste av tiden til å skrive bok om det som skjedde.

Powered by Labrador CMS