Transkvinnen «Kelly» ble bortført av sikkerhetsstyrker i Kampala desember i fjor. Hun forteller at hun ble torturert og måtte tilbringe tre uker i en kjeller som tilhørte det ugandiske militæret. Hun er en av mange seksuelle minoriteter som har opplevd tortur og forfølgelse den siste tiden.

Ny lov mot homofili på vei i Uganda

Bortføringer, tortur og forfølgelse av LHBTIQ-personer eskalerer i Uganda. Samtidig jobber parlamentet med en ny lov mot homofili som vil slå hardt ned på alle seksuelle minoriteter i landet.

Publisert Oppdatert

Det er fredag 2. desember 2022 i den ugandiske hovedstaden Kampala. Fire automatvåpen og fire pistoler ligger på et av setene i bilen – og fire menn kledd i uniformene til Ugandas nasjonale militærstyrker (UPDF) sitter rundt «Kelly».

«Hva er det som skjer? Hva har jeg gjort?» spør Kelly.

Mennene i bilen sier ingenting og trekker en sort hette over hodet på henne.

Når de ankommer politistasjonen i Kololo, et nabolag i Kampala, blir hun satt i varetekt og plassert på et kaldt steingulv. Seks dager senere går ferden videre. På veien tar sikkerhetsagenten i bilen på seg et knokejern og begynner å slå.

«Hva har jeg gjort dere? Vær så snill å si hva jeg har gjort!» roper Kelly.

– Du er gay og organisasjonen du driver, støtter homofile, sier en av soldatene før han dunker henne i ribbeina med baksiden av et automatgevær.

Ved neste stopp blir Kelly blir ført ned i kjelleren til det hun beskriver som et tilholdssted for militæret. Det er bekmørkt og kaldt i rommet. På gulvet sitter hundrevis av andre fanger, og Kelly får snart vite at mange av dem har vært der i over seks måneder. Hver dag blir en kamp for livet i rommet som mangler både dagslys og tilgang rent vann.

Etter å ha tilbragt flere døgn i kjelleren får hun ta en telefon til søsteren mot at hun betaler den ene av soldatene. Det blir begynnelsen på Kellys løslatelse – som skal ende opp med å koste elleve millioner ugandiske shilling, drøyt 30 000 norske kroner.

Eskalerende diskriminering

Stemmen skjelver og tårene renner mens Kelly forteller om de grusomme hendelsene som fant sted for drøye to måneder siden. Det er blitt 11. februar når Panorama møter henne hjemme i Kampala.

På grunn av sikkerhetsmessige årsaker kan vi ikke gjengi Kellys virkelige navn, men Panorama kjenner hennes identitet. Vi har heller ikke kunnet verifisere alle detaljene i historien, men flere forteller om lignende opplevelser.

Kelly identifiserer seg som transkvinne og er en av utallige personer i Ugandas LHBTIQ-bevegelse som har opplevd tortur og forfølgelse den siste tiden. I dag lever hun med traumer etter bortføringen, som varte i 21 dager. Selv om hun er løslatt, må hun rapportere til politiet annenhver uke – som igjen krever bestikkelser for å ikke arrestere henne på nytt, forteller hun.

Kelly forteller at hun sliter psykisk etter det som skjedde, og at hun ikke har noen steder å få for å få hjelp. Hun har mareritt, og alt hun kan tenke på, er de mange truslene hun fikk i fangenskap:

«Dere homoer fortjener ikke å leve! Dere er terrorister som får penger med mål om å styrte regjeringen!»

Siden Uganda feiret ti år med pride i juli i fjor, har forfølgelsen av enkeltindivider og nedslag på LHBTIQ-organisasjoner eskalert kraftig. I november ble også landets eldste rettighetsorganisasjon for seksuelle minoriteter – Sexual Minorities Uganda (SMUG) – stengt. Ifølge Ugandas nasjonale byrå for ikke-statlige organisasjoner var SMUG aldri blitt offisielt registrert og hadde heller aldri fått sitt navn godkjent av Ugandas registreringsbyrå URSB.

LHBTIQ-aktivist og lederen for SMUG, Frank Mugisha, forteller om forfølgelse og trusler.

Frank Mugisha er menneskerettsaktivist og leder av organisasjonen Sexual Minorities Uganda, som ble stengt av myndighetene i november i fjor.

– Jeg er blitt truet til døden av ukjente folk. De sier at de vet hvor jeg bor og at de skal komme etter meg, forteller Mugisha når Panorama møter ham på en kafé i Kampala.

Organisasjonen SMUG er fortsatt stengt og mye av dagene hans går til å hjelpe andre i miljøet som blir utsatt for ulike former for trusler.

– Senest i dag fikk jeg en telefon fra en leder av en organisasjon som sier at myndighetene skal komme på inspeksjon. Lederen til denne organisasjonen har personlig fått ti dagers varsel av huseieren til å forlate leiligheten sin, sier Mugisha.

Les også: Uganda feirer ti år med pride, men kampen for frihet er langt fra over

Kastet ut av hjemmet

I en forstad til Kampala møter vi Eric Ndawula, som leder organisasjonen Lifeline Youth Empowerment Center. Leiligheten han leier, er liten, med fargerike malerier på veggene og en sengegavl i regnbuens farger.

Tidlig på morgenen 6. februar i år banket huseieren på døra. Han sto med mobilen i hånda og viste frem en lang youtubevideo som handlet om Eric.

– Fortell meg hva dette handler om, sa huseieren strengt.

I videoen hevder en mann fra den religiøse gruppen «Just Gospel Media» at Eric og organisasjonen hans jobber med å rekruttere skolebarn til å bli homoseksuelle.

– Du har ti dager på deg å forlate leiligheten, sa huseieren og dro.

Eric knakk sammen og ble sittende på gulvet hjemme.

– Jeg ble livredd og klarte ikke å si noe som helst. Nå er jeg hjemløs om noen dager og aner ikke hvor jeg skal ta veien.

Eric Ndawula, som leder LHBTQ-organisasjonen Lifeline Youth Empowerment Center, er blitt beordret av huseier å forlate hjemmet sitt. Organisasjonen hans er en av et tyvetalls organisasjoner som nå er under overvåking av myndighetene.

Myndighetenes truende retorikk

Lokale ugandiske medier har de siste månedene rettet mye oppmerksomhet mot myndighetenes ønske om å innskrenke rettighetene til landets LHBTIQ-personer.

24. januar beordret nestlederen i parlamentet, Thomas Tayebwa, komiteen for utdanning og idrett til å slå ned på skoler «der spredning av homoseksualitet pågår».

«Barna våre er i fare, homofile har infiltrert skolene våre og det gjøres forsøk fra alle kanter for å lokke uskyldige barn inn i disse umoralske handlingene», sa Tayebwa til den ugandiske avisen Daily Monitor.

Halvannen uke senere, den 5. februar, oppfordret brigadegeneralen Francis Takirwa helsearbeidere til å slutte å behandle homofile i offentlige helseinstitusjoner.

«Ikke bruk helsefasilitetene våre til å behandle homofile. Noen kommer med bleier som lekker og vil ha behandling fordi han tok en avgjørelse som om han ikke hadde hjerne. Nei. Nei. Dette er for mye og helt uakseptabelt», sa Takirwa i en tale.

De siste månedene har lokale ugandiske medier i større grad fokusert på myndighetenes arbeid med å kriminalisere LHBTIQ-organisasjoner. Retorikken fra profilerte statlige ansatte er truende og mange frykter en ny «kill the gays»-lov, lik lovforslagt fra 2013 som ga dødsstraff for homofile.

Les også: – Jeg har aldri vært så redd som nå

Forbereder ny streng lov

Nå utarbeides en ny og strengere anti-homofililov. Denne uken informerte parlamentet at det har gitt parlamentsmedlem Asuman Basalirwa permisjon for å utarbeide et nytt, privat lovforslag.

– Lovforslaget vil bety straff for promotering, rekruttering til og finansiering av alle LHBTIQ-relaterte aktiviteter, sa Basalirwa.

De fleste lovgiverne i parlamentskammeret reiste seg for å vise støtte til lovforslaget da det ble lagt frem i Kampala.

«Enten er du med oss, eller så er du med Vesten», sa Anita Annet Among, talsperson for parlamentet, og kunngjorde at lovgivere ville vise støtte ved å rekke opp hendene når lovforslaget til slutt blir lagt frem.

Under talen omtalte Asuma Basalirwa homofili som en type «kreft» som spiser opp verden, og oppfordret lovgivere til å være med på å sikre etableringen av en lov for å begrense den.

– Vi snakker alltid om menneskerettigheter, men det er også sant at det finnes menneskelige feil. Homofili er en menneskelig feil som må håndteres gjennom et stykke lovgivning, la han til.

Lovforslaget vil å forby enhver form for seksuelle relasjoner mellom personer av samme kjønn, samt gjøre det forbudt å fremme eller anerkjenne slike forhold. Forslaget skal vurderes av en parlamentarisk komité før det behandles i plenum.

Sex, forhold og ekteskap mellom likekjønnede er allerede kriminalisert i Uganda under en straffelov med røtter tilbake til kolonitiden. I 2014 ble det innført streng anti-homofililovgivning, som senere ble ugyldiggjort av et dommerpanel etter stor motstand fra blant annet vestlige land. Det opprinnelige utkastet til loven innebar dødsstraff for visse handlinger.

Også internasjonalt har menneskerettighetsgrupper observert de eskalerende truslene mot LHBTIQ-personer i Uganda.

– Dette er definitivt en bekymring for oss, og vi kommer snart ut med en detaljert rapport, særlig om hvordan homofobisk retorikk fra regjeringen har økt de siste månedene, sier Oryem Nyeko, som er forsker ved Human Rights Watch.

LHBTIQ+ i Uganda

• Uganda er et av verdens farligste land å være LHBTIQ-person i. I 2013 signerte landets president, Yoweri Museveni, den såkalte «antihomoloven» som innebar at homofile risikerte dødsstraff. Loven ble senere erklært «ugyldig» av en konstitusjonell domstol.

• I mai 2021 ble lovforslaget om seksuelle lovbrudd (The sexual Offences Bill) vedtatt. Loven inneholder flere bestemmelserr som vil forverre situasjonen til LHBTIQ-samfunnet og mennesker som lever med hiv/aids i Uganda.

• Ugandas homobevegelse har vokst seg sterk siden begynnelsen av 2000-tallet. Landets første åpent homofile mann, David Kato startet bevegelsen, men han ble drept i sitt hjem i 2011 etter en outing i avisen Rolling Stone.

• I dag er det et 40-tall organisasjoner som jobber for å sterke rettighetene til landets seksuelle minoriteter.

Lekket dokument

I slutten av januar fikk Panorama tilgang til et uoffisielt dokument skrevet av Ugandas nasjonale byrå for ikke-statlige organisasjoner (NGO-byrået). Ifølge dokumentet pågår etterforskning av 22 frivillige organisasjoner som mistenkes for å være involvert i promotering av LHBTIQ-aktiviteter. Etterforskningen fokuserer blant annet på lovligheten til frivillige organisasjoner, profilen til nøkkelpersonell og finansieringskildene deres.

NGO-byrået sier at enkelte organisasjoner som er involvert i promotering av LHBTIQ-aktiviteter, opererer som selvstendige firmaer fordi de fått avslag på søknaden om å få lov til å etablere en ikke-statlig organisasjon. Videre heter det at enkelte organisasjoner er blitt tvunget til å inkludere LHBTIQ som målgruppe for å lettere kunne få økonomisk støtte fra utlandet. NGO-byrået oppfordrer myndighetene til å endre straffeloven til å i større grad omfatte kriminalisering av LHBTIQ-aktiviteter.

Stephen Okello, administrerende direktør for NGO-byrået, bekrefter den usignerte rapporten, men sier ifølge Daily Monitor at dokumentet ikke er offisielt utgitt av byrået og at det fortsatt er under utvikling.

Etter mange forsøk på å nå Okello via telefon og e-post svarer han Panorama i en tekstmelding: «Det er vanskelig å kommentere eller bekrefte dokumentet som du referer til ettersom det ikke er blitt offisielt utgitt av byrået», skriver han.

– Det er planer om å innføre en ny anti-LHBTIQ-lov i landet igjen, og det bygger seg opp et momentum. Det er bare et spørsmål om tid, sier den ugandiske menneskerettssadvokaten Nicholas Opiyo i til Panorama.

Bistandsaktuelt har vært i kontakt med noen av de 22 organisasjonene som står på listen. Flere av dem har opplevd overvåkning og forespørsel om inspeksjon fra myndighetene.

– Det er en panikkartet situasjon for organisasjonene vi jobber med. Vi har vært vitne til at flere ledere er blitt innkalt av politiet for å starte etterforskning, sier Richard Lusimbo, som er leder for paraplyorganisasjonen Key Populations Consortium.

Stenger FNs menneskerettskontor

De siste ukene har flere rettighetsaktivister rast mot den ugandiske regjeringens beslutning om å legge ned FNs menneskerettighetskontor i landet.

I et brev til FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) i Uganda datert 3. februar, sier utenriksdepartementet at det ikke vil fornye avtalen det signerte med OHCHR, som har vært til stede i Uganda siden 2005.

Menneskerettighetsadvokat Nicholas Opiyo. Foto: Privat

Avgjørelsen kommer snaue tre måneder etter at FNs torturkonvensjon fremla sine observasjoner fra Uganda der de reiste bekymring for at tortur og mishandling fortsatt blir praktisert hyppig, og ba om etterforskning og rettsforfølgelse av sikkerhetstjenestemenn anklaget for overdreven bruk av makt, vold og vilkårlig forvaring.

– Beslutningen om nedleggelsen av FN-kontoret demonstrerer statens urokkelige forsøk på å blokkere etterforskning og nekte ofre for menneskerettighetsovergrep en stemme og retten til å søke hjelp. Overtredelser vil nå skje ustraffet. Nå vil staten fortsette med sine overgrep uten gransking, sier Nicholas Opiyo.

Panorama har ikke kontaktet sikkerhetsstyrkene for en kommentar om arresteringen av Kelly på grunn av de mange truslene mot henne og konsekvensene det kan få.



Powered by Labrador CMS